دوشنبه، آبان ۰۱، ۱۳۹۱

نقش پررنگ ایران در آخرین دور مناظره‌های انتخاباتی آمریکا



در آستانه سومین و آخرین مناظره انتخاباتی میت رامنی و باراک اوباما٬ تحلیلگران از اهمیت نقش ایران در این مناظره و تعیین سرنوشت انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در ماه نوامبر سخن می‌گویند.
آخرین مناظره انتخاباتی میان نامزدهای دو حزب دمکرات و جمهوری‌خواه که عصر روز دوشنبه (۲۲ اکتبر٬ ۱ آبان) و ۱۵ روز پیش از برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده٬ در فلوریدا برگزار خواهد شد٬ متمرکز بر سیاست خارجی است و بحران هسته‌ای ایران و سیاست آمریکا در قبال جمهوری اسلامی٬ در کانون بحث دو کاندیدا خواهد بود.
سیاست خارجی٬ از حوزه‌هایی است که در آن جمهوری‌خواهان و دمکرات‌های آمریکا اختلافات اساسی دارند و رویکردهای آنها به‌خصوص در قبال ایران و خاورمیانه٬ واجد تفاوت‌هایی چشمگیر است. میت رامنی٬ نامزد جمهوری‌خواهان٬ عملکرد باراک اوباما در حوزه سیاست خارجی را بسیار ضعیف و منفعلانه می‌داند و بارها به مواضع رئیس‌جمهور آمریکا در قبال ایران و دیگر کشورهای منطقه تاخته است.
روز گذشته٬ انتشار گزارشی اختصاصی در روزنامه نیویورک‌تایمز درباره توافق پنهان مقامات ایران و آمریکا برای آغاز مذاکرات مستقیم بر سر مساله هسته‌ای٬ تبدیل به بمب خبری شد و هنوز مشخص نیست که خبر توافق محرمانه برای مذاکره مستقیم تهران و واشنگتن که بلافاصله توسط کاخ سفید و نیز مقامات جمهوری اسلامی تکذیب شد٬ چه تاثیری بر آخرین مناظره میت رامنی و باراک اوباما خواهد داشت.
بر اساس گزارش نیویورک‌تایمز٬ این توافق میان مقامات ارشد دولت اوباما و آن دسته از مقامات بلندپایه ایرانی حاصل شده که مستقیما به رهبر ایران گزارش می‌دهند. گفته می‌شد اوباما قصد دارد این توافق را به عنوان برگ برنده‌ای در آخرین مناظره رو کند٬ اما اکنون حامیان میت رامنی همین خبر تکذیب‌شده را به بهانه‌ای برای انتقاد از مواضع اوباما در برابر ایران تبدیل کرده‌اند.
بیشتر بخوانید: زمزمه‌های توافق ایران و آمریکا برای مذاکرات مستقیم هسته‌ای
به گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس٬ میت رامنی٬ نامزد جمهوری‌خواهان آمریکا٬ از پاسخ‌گویی به پرسشی درباره احتمال مذاکره مستقیم ایران و آمریکا خودداری کرده است. او پیش‌تر بارها باراک اوباما٬ رئیس‌جمهور کنونی آمریکا را به نرمش و انعطاف بیش از حد در برابر ایران متهم کرد و گفت در صورت تصدی پست ریاست‌جمهوری٬ بر شدت و عمق تحریم‌ها علیه ایران خواهد افزود و برخورد قاطع‌تری با رهبران جمهوری اسلامی خواهد داشت.
بی‌اطلاعی اسرائیل از مذاکره مستقیم ایران و آمریکا
بنیامین نتانیاهو٬ نخست‌وزیر اسرائیل٬ روز یک‌شنبه (۲۱ اکتبر٬ ۳۰ مهر) اعلام کرد که اسرائیل نمی‌تواند نظری درباره صحت و سقم خبرهای منتشرشده پیرامون توافق ایران و آمریکا برای مذاکره مستقیم بر سر مساله هسته‌ای ارائه کند٬ اما تاکید کرد که از تماس‌های پنهان مقامات آمریکا با مقامات ایرانی بی‌خبر است.
آقای نتانیاهو بار دیگر گفت که «ایران از مذاکرات برای زمان خریدن و وقت‌کشی بهره می‌گیرد تا بتواند برنامه تولید تسلیحات هسته‌ای خود را پیش ببرد.» به اعتقاد نخست‌وزیر اسرائیل حتی اگر چنین مذاکراتی میان ایران و آمریکا صورت گیرد٬ نتیجه‌ای متفاوت و چشمگیر نخواهد داشت و ایران از مواضع خود عقب‌نشینی نخواهد کرد.
موشه یالون٬ وزیر امور استراتژیک دولت اسرائیل هم گفت از این‌که تلاش‌هایی از سوی دولت آمریکا برای برقراری تماس با مقامات ایرانی صورت گرفته باخبر بوده٬ اما مطمئن نیست که چنین ارتباطی برقرار شده باشد. او گفت که اسرائیل بیش از هر کشور دیگری از حل‌وفصل صلح‌آمیز بحران هسته‌ای ایران سود خواهد برد. به گفته او «اگر مذاکره مستقیم میان ایران و آمریکا به توقف سویه‌های نطامی برنامه هسته‌ای ایران منجر شود٬ اسرائیل با کمال میل از آن استقبال خواهد کرد.»
اسرائیل تا کنون بارها ایران را به حمله نظامی به تاسیسات هسته‌ای این کشور تهدید کرده و هشدار داده که به هر طریق ممکن مانع از تولید و توسعه تسلیحات هسته‌ای در ایران خواهد شد. مساله اختلاف مواضع رهبران آمریکا و اسرائیل در قبال ایران نیز از جمله موضوعاتی است که اهمیتی اساسی در مناظره روز دوشنبه میت رامنی و باراک اوباما خواهد داشت.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر