ماتئو رنزی: ایران و ایتالیا دو ابرقدرت زیبایی و فرهنگاند
ماتئو رنزی نخست وزیر ایتالیا و حسن روحانیReuters
حسن
روحانی پیش از ترک رم به مقصد پاریس، گفت که بهبود روابط ایران و آمریکا
ممکن است. طی این سفر، حجم سندهای همکاری که بین دو کشور امضا شد، به بیش
از پانزده میلیارد دلار رسید. در این میان، برخی رسانههای ایتالیایی،
پوشانده شدن مجسمههای برهنه هنگام بازدید حسن روحانی از موزۀ کاپیتول رم
را به جنجال بزرگی تبدیل کردند.
رئیس جمهوری اسلامی ایران قبل از پرواز به مقصد پاریس، در یک نشست خبری در رم گفت: «روابط دوستانه میان ایران و آمریکا ممکن است. اما کلید در دست واشنگتن است، نه تهران».
روحانی "لابی اسرائیل" را مسبب خصومت آمریکا نسبت به ایران دانست.
حسن روحانی در نخستین سفر اروپایی خود بعد از لغو تحریمها گفت: «ایران فقط به دنبال تجارت نیست، بلکه خواهان سرمایهگذاری و تکنولوژی است».
روحانی در نشست خبری خود انتقادهای کشورهای غربی علیه "پشتیبانی مالی ایران از گروههای تروریست" را نادرست دانست و گفت: «ایران با تروریسم مخالف است و با آن مبارزه میکند».
جنجال بر سر پوشاندن مجسمههای برهنه
حسن روحانی که در هتل محل سکونتش در رم نیز با خبرنگاران گفتگو داشت، در مورد خبر پوشاندن مجسمههای برهنۀ موزۀ کاپیتول، هنگام بازدید وی، با خنده گفت: «این کار (جنجال) خبرنگارهاست». او سپس تأکید کرد که قبل از بازدید موزه، هیچ تماس و صحبتی در این مورد با مقامات ایتالیایی نداشته است.
روحانی در عین حال افزود: «میدانم که ایتالیاییها مهماننوازند و دلشان میخواهد که اقامت میهمانانشان دلپذیرتر باشد و من به این خاطر از آنان تشکر میکنم».
روزنامۀ ایتالیایی کوریره دلاسرا به نقل از برخی اعضای هیئت ایرانی نوشته بود که در بازدید مقدماتی از موزه، برخی مقامات، وجود مجسمههای برهنه را تأیید نکردهاند. هویت این "مقامات" معلوم نیست اما به نوشتۀ روزنامههای ایتالیایی ظاهرا سختگیری در این مورد از جانب «دفتر پروتکل پذیرایی از مهمانان خارجی» صورت گرفته است و نه از سوی هیئت ایرانی.
خبرگزاری فرانسه گوشزد میکند که رم نه تنها پوشاندن مجسمهها را پذیرفت، که شراب را از میهمانی شام نخستوزیر و میهمانی ناهار رئیس جمهور ایتالیا حذف کرد، در حالی که فرانسویها حاضر به چنین کاری نشدهاند.
رسانهها و احزاب مخالف ایتالیایی پیرامون این جزییات بحثهای فراوان به راه انداختند اما در این میان برخی رسانهها یادآوری کردند که هنگام سفر پاپ فرانسیس به شهر تورین، همۀ پوسترهای یک نمایشگاه نقاشی پوشانده شده بود، اما این اقدام مقامات شهر تورین، کوچکترین واکنش یا اعتراضی به دنبال نداشت. این پوسترها به نمایشگاه آثار هنرمند لهستانی تامارا لمپیکا* تعلق داشت.
اگرچه انسان برهنه در هنر مسیحی جای بزرگی دارد، با اینحال ظاهراً برخی نقاشیها یا مجسمهها از نگاه کلیسا بیش از حد "بیپرده" ارزیابی میشود.
دو کشور بزرگ تاریخ
ماتئو رنزی نخستوزیر ایتالیا که قرار است در ماههای آینده به ایران برود، هنگام استقبال از حسن روحانی در موزۀ کاپیتول، بر غنا و ثروت تاریخی دو کشور تأکید کرد و گفت که ایتالیا و ایران «دو ابرقدرت زیبایی و فرهنگاند».
روحانی هم به خبرنگاران گفت: «بعد از برجام، سفرمان را از ایتالیا شروع کردیم چون دو تمدن بزرگ ایران و رم باستان از گذشتههای دور ارتباطهای زیاد داشتهاند و در سالهای قبل از تحریم هم روابط خوبی میان دو کشور وجود داشت»...
اشتراکات فرهنگی و قراردادهای کلان
حجم دقیق مبادلات و قراردادهای در حال امضا میان ایران و ایتالیا اعلام نشده، اما رسانههای ایتالیایی از رقمی بین ده تا پانزده میلیارد دلار خبر میدهند. خبرگزاری ایرنا نیز مینویسد که ۱۴ سند همکاری با ارزش ۱۷ میلیارد دلار امضا شده است.
منابع روسی خبر میدهند که یک شرکت ایتالیایی تفاهمنامهای را با تهران امضا کرده که بر اساس آن باید با ساخت یک خط لوله، گاز پارس جنوبی را از طریق ترکیه به کشورهای اتحادیۀ اروپا برساند. حجم این قرارداد ۵ میلیارد دلار ارزیابی شده است.
بزودی (طی ماه فوریه)، یک هیئت بزرگ اقتصادی و بازرگانی ایتالیایی به تهران خواهد رفت. قبلاً نیز نمایندگان ۳۰۰ شرکت ایتالیایی به ایران سفر کرده بودند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر