ایالات متحده آمریکا، خود را برای پرداخت دهها میلیارد دلار از اموال بلوکه شده ایران آماده می کند؛ این در حالی است که برخی منابع غربی فاش کرده اند که این اموال فورا به حساب های سپاه پاسداران سرازیر خواهد شد، در حالی که این اموال می تواند فرصتی برای بهبودی اوضاع بد اقتصادی این کشور به دلیل هزینه های جنگ در سوریه و کاهش بهای نفت در بازارهای جهانی باشد.
توافقنامه هسته ای موسوم به «برجام» از دو روز پیش اجرایی شد و کشورهای غربی پس از اینکه آژانس بین المللی اعلام کرد که ایران به تعهدات خود عمل کرده است، رفع تحریم ها از ایران را اعلام کردند. روحانی توافق با شش کشور قدرتمند جهان را را به «توافق طلایی» توصیف کرده است.
کارشناسان اقتصادی بر این باورند که اقتصاد ایران به رغم لغو تحریم ها، در زمینه های مختلف بویژه معاملات مالی به دلیل زمان طولانی تحریم ها، رنج می برد. همچنین کاهش شدید موتور اصلی اقتصاد ایران یعنی نفت، اثر منفی بر رشد اقتصادی که در سال 2015 تنها 4. 5 درصد بوده،قرار داده است. به اعتقاد این کارشناسان لغو تحریم ها تدریجی خواهد بود و ایران هم اکنون در مرحله نخست آن قرار دارد. درباره گزارش های مروبط به سرمایه گذاری شرکت های آمریکایی در ایران، کارشناسان می گویند که نگرانی ناشی از گرگانگیری سفارت آمریکا در تهران هنوز از یاد نرفته است.
به رغم پیش بینی های غربی، مبنی بر بهبودی اقتصاد ایران در صورت لغو تحریم ها اما این امر، تدریجی خواهد بود چرا که ایران خود را برای فروش نفط خود به صورت قانونی آماده می کند .
خبرگزاری آمریکایی (APA) گفته که ایران از هم اکنون می تواند در اموال بلوکه شده خود در ایالات متحده آمریکا که به 50 میلیارد دلار می رسد، تصرف کند. این خبرگزاری به نقل از مقام آمریکایی گفته است:« ایران می تواند به اموال بلوکه شدن خود در آمریکا دست یابد.»
روزنامه واشنگتن پوست در گزارشی آورده که 100 ملیارد دلار از اموال ایران آزاد خواهد شد و این کشور اجازه خواهد داشت از حساب بانکی (SWIFT) جهت انتقال این اموال و نیز تسهیل در سرمایه گذاری در بازارهای ایران، استفاده کند.
این روزنامه می گوید که رهبر جمهوری اسلامی ایران، 20% تا 40% اقتصاد ایران را در دست دارد. در حالی که گزارش دیگری بیان می کند که بیشتر اموال آزاد شده، در حساب های سپاه پاسداران سرازیر خواهد شد.
از سوی دیگر، روزنامه بریتانیایی گاردین درباره سودی که اقتصاد ایران از رفع تحریم ها، خواهد دید، نوشته است که هر اقتصادی به سرمایه گذاری های خارجی بین 30 تا 50 میلیارد دلار در سال کنونی نیاز دارد تا رشد 8% مورد نیاز را برآورده کند و این همان چیزی است که اقتصاد ایران به آن نیازمند است.
گفتنی است که ایران از سال 2007، به دلیل برنامه هسته ای بحث برانگیز این کشور با اعمال تحریم های اقتصادی شدیدی روبرو شد. با این حال اقتصاد ایران پس از اجرایی شدن توافقنامه هسته ای فرصتی را یافته تا شرایط بد خود را بویژه پس از دخالت در بحران سوریه و پشتیبانی مالی از رژیم اسد، بهبود یابد.