چهارشنبه، فروردین ۰۷، ۱۳۹۸

شمخانی درباره سیل اخیر: دست روی دست بگذاریم فاجعه می‌شود

شمخانی درباره سیل اخیر: دست روی دست بگذاریم فاجعه می‌شود

دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نسبت به انفعال در برابر سیل اخیر هشدار داد. به گفته شمخانی جاری شدن فاضلاب در اهواز بر اثر سیل "شکنندگی روانی" ایجاد خواهد کرد. دادستان کل هم از برخورد با عاملان انتشار اخبار دروغ خبر داد.
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و نماینده رهبر جمهوری اسلامی در این نهاد، امروز چهارشنبه هفتم فروردین (۲۷ مارس) با اشاره به "تهدیداتی که هنگام وقوع سیلاب متوجه استان خوزستان است"، گفت: «ورودی و خروجی سدها موضوع بسیار مهمی است که نباید نسبت به آن بی‌تفاوت بود یا دست روی دست گذاشت، چرا که می‌تواند فاجعه ایجاد کند.»
شمخانی که به نمایندگی از حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران "به منظور بررسی روند اقدامات مدیریتی و امدادی و نیز بررسی مشکلات مردم شهرهای سیل‌زده" به خوزستان سفر کرده است، بامداد امروز در "شورای هماهنگی مدیریت بحران" این استان در اهواز تأکید کرد: «رودخانه کارون در مقطع اهواز و مناطق پایین‌دست رودخانه، دو تهدید عمده برای استان به شمار می‌روند که می‌تواند چالش ایجاد کند.»
نماینده علی خامنه‌ای در شورای عالی امنیت ملی ایران که خود زاده اهواز است، هشدار داد: «اگر دبی کارون به اندازه‌ای بالا بیاید که فاضلاب جاری را در شهر ببینیم و همچنین بارش‌های شنبه و یکشنبه هم به آن اضافه شود، از نظر روانی بسیار شکنندگی ایجاد می‌کند.»
بارش شدید باران و جاری شدن سیل در روزهای گذشته تلفات جانی و خسارت‌های سنگینی را در مناطق مختلف ایران از جمله خوزستان به همراه داشت. شمار کشته‌شدگان این حادثه به دست‌کم ۲۸ نفر رسیده است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در حالی نسبت به خبر فاجعه‌ای احتمالی در صورت انفعال در برابر سدهای خوزستان و "شکنندگی روانی" ناشی از جاری شدن فاضلاب در سطح شهر هشدار می‌دهد که شهروندان این استان در سال‌های اخیر با مشکلات متعدد زیست‌محیطی و معیشتی مواجه بوده‌اند. پدیده ریزگردها و اعتراضات صنفی کارگری اخیر، از جمله در شرکت نیشکر هفت‌تپه و فولاد اهواز، جلوه‌هایی از این مشکلات بوده‌اند.
از سوی دیگر سدهای مختلفی بر روی کارون که آب آشامیدنی اهواز از آن تأمین می‌شود ساخته شده است که مهم‌ترین آنها سدهای کارون ۱، کارون ۳، کارون ۴، مسجد سلیمان و پایین‌تر سدهای گتوند علیا و سد تنظیمی گتوند هستند. در جریان سیل و بارش‌های شدید اخیر در بیش از ۲۰ استان، بسیاری از سدهای ایران در آستانه سرریز شدن قرار گرفتند. قاسم تقی‌زاده خامسی، مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان نیز امروز چهارشنبه گفت که سیلاب اخیر ۸۵ درصد ظرفیت سدهای این استان را پر کرده است.
"زمان طلایی" برای "تمهیدات لازم"
ستاد بحران خوزستان از روز سوم فروردین نسبت به احتمال وقوع سیلاب در همه رودخانه‌های این استان هشدار داده بود. به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، سازمان آب و برق خوزستان نیز گفته است که تعدادی از روستاهای شهرستان‌های اهواز، دزفول، شوشتر، شوش، دشت آزادگان و هویزه "شرایط حساس‌تری" را تجربه می‌کنند. طبق همین گزارش، «طی ۲ موج سیلابی در ۴۸ ساعت گذشته، ۱.۵ میلیارد مترمکعب آب وارد مخازن سدهای خوزستان شده است.»
علی شمخانی در بخش دیگری از سخنان امروز خود افزود: «با توجه به اینکه سامانه بارشی فعلی ضعیف شده است و سامانه بعدی از شنبه به استان می‌رسد، لذا از چهارشنبه تا جمعه برای ما زمان طلایی محسوب می‌شود تا تمهیدات لازم را به کار بگیریم.
سازمان هواشناسی ایران امروز اعلام کرد که از بعد از ظهر شنبه آینده دهم فروردین "سامانه بارشی فعالی" وارد کشور شده و طی روزهای یکشنبه و دوشنبه هفته آینده در نیمه غربی ایران فعال خواهد بود. به گزارش این سازمان: «پیش‌بینی می‌شود که در غرب و جنوب غرب کشور شامل استان‌های کرمانشاه، ایلام، لرستان، خوزستان، چهارمحال وبختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، بارش باران قابل ملاحظه باشد و دراین مدت برآورد مقدار بارش در حوضه رودخانه‌های غرب و جنوب غرب کشور بین ۷۵ تا ۱۰۰ میلی‌متر برآورد می‌شود.»
"برخورد با عاملان انتشار اخبار دروغ"
هم‌زمان با هشدار شمخانی درباره پیامدهای چالش‌برانگیز انفعال در برابر سیل اخیر، دادستان کل کشور ایران نیز "انتشار اخبار دروغ" درباره سیل را با "امنیت کشور" مرتبط دانسته و اعلام کرده است که با عاملان انتشار اخباری از این دست "برخورد" می‌شود. محمد جعفر منتظری گفت: «در اولین مرحله باید منابع انتشار اخبار دروغ شناسایی شود و زمانی که منابع این نوع خبرها مشخص شود، با آنها برخورد خواهد شد.»
دادستان کل ایران اعلام کرده است که با عاملان انتشار اخبار دروغ درباره سیل برخورد می‌شود دادستان کل ایران اعلام کرده است که با "عاملان انتشار اخبار دروغ" درباره سیل "برخورد" می‌شود
دادستان کل ایران همچنین تأکید کرده است که برخورد با "کسانی که به دنبال ایجاد اخلال در امنیت کشور هستند" در "دستور کار" قرار دارد.
عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور جمهوری اسلامی، شامگاه دوشنبه گذشته با اشاره به "برخی بدرفتاری‌ها در فضای مجازی نسبت به عملکرد دولت در سیل گلستان"، گفته بود که به "مراجع قضایی و دادستان" گفته است که با "عوامل نشر خبر دروغ و کذب که به دنبال بزرگنمایی مشکلات مناطق سیل‌زده هستند، برخورد قانونی شود".
وزیر کشور ایران "از برخی بدرفتاری‌ها در فضای مجازی نسبت به عملکرد دولت در سیل گلستان" گلایه کرده و گفته بود: «برخی افراد در شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی به دنبال عقده‌گشایی سیاسی هستند و از هر فرصتی حتی نمایش رنج مردم برای جذب آرای بیشتر در صندوق‌های انتخابات دریغ نمی‌کنند.»
سیل اخیر در ایران با انتشار اخبار و شایعات فراوانی در شبکه‌های اجتماعی همراه شد. حامیان دولت روحانی برخی از این خبرها را به مخالفان تندروی دولت نسبت دادند. از جمله این خبرها انتشار قولی منتسب به مناف هاشمی، استاندار پیشین گلستان بود. مناف هاشمی که به دلیل حضور در خارج از کشور هم‌زمان با جاری شدن سیل در استان گلستان، به‌شدت مورد انتقاد رسانه‌ها و کاربران فضای مجازی بود، از سوی اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری ایران، از سمت استانداری گلستان برکنار شد.
در خبر منتشر شده منتسب به مناف هاشمی نقل شده بود که او پس از برکناری از سمت خود "افشاگری" کرده و گفته است که هم‌زمان با او "۲۰ استاندار و ۱۰۰ نماینده مجلس" نیز در خارج کشور به سر می‌برند. سلمان سامانی، سخنگوی وزارت کشور ایران، یکشنبه گذشته در صفحه شخصی توییتر خود حضور شماری از استانداران و فرمانداران در خارج از کشور را "کاملا" تکذیب کرد.
بالا گرفتن این شایعه در نهایت با واکنش استاندار پیشین گلستان مواجه شد. مناف هاشمی، دوشنبه گذشته در گفت‌وگو با ایسنا "شایعات مطرح‌شده از قول وی مبنی بر افشاگری در خصوص سفر خارج از کشور تعدادی از استانداران و نمایندگان را کذب محض" خواند و عنوان کرد که از زمان بازگشت‌اش به ایران با هیچ رسانه‌ای مصاحبه نکرده است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر