سه‌شنبه، اسفند ۲۸، ۱۳۹۷

مذاکره چهار کشور اروپایی با ایران: تأکید بر اجرای توافق صلح یمن

مذاکره چهار کشور اروپایی با ایران: تأکید بر اجرای توافق صلح یمن


مذاکرات چهار قدرت اروپایی با ایران بر سر بحران جنگی یمن روز دوشنبه ۲۷ اسفند در حالی در بروکسل جریان داشت که معاون وزیر خارجه ایران هفته گذشته گفته بود که در صورت «مفید بودن» این مذاکرات، ایران ممکن است گسترش این ترکیب از مذاکرات به موضوع‌های دیگر را نیز بررسی کند.
بنا بر گزارش‌ها، مذاکره دوشنبه با موضوع یمن با تأکید بر اهمیت توافق استکهلم و اجرای فوری آن به ویژه در بندر حُدیده در غرب یمن به پایان رسید.
این پنجمین نشست مشترک ایران با بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایتالیا بود که در مقر اتحادیه اروپا، در خصوص مسائل منطقه خاورمیانه، و با تأکید بر جنگ یمن، برگزار شد.
هلگا اشمید، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و حسین جابری انصاری، دستیار ارشد و معاون وزیر امور خارجه ایران، ریاست هیئت‌های دو طرف اروپایی و ایرانی را در این مذاکرات بر عهده داشتند.
آقای جابری انصاری در حالی این بار راهی این مذاکرات شد که خود هفته گذشته در مصاحبه با سالنامه روزنامه اعتماد در تهران گفت: «صراحتاً اعلام کرده‌ایم اگر گفت‌وگوها با ۴ کشور اروپایی درباره یمن به نتیجه برسد، گفت‌وگو در ارتباط با مسائل دیگر را نیز مورد توجه قرار خواهیم داد و در مورد آن در سطح ملی تصمیم‌گیری می‌شود».
آقای جابری انصاری که مذاکره‌کننده ارشد ایران در روند صلح سوریه و یمن در اجلاس آستانه و نیز استکهلم بوده‌است، ضمن تأکید بر این‌که «در خصوص نقش ایران در یمن اغراق شده» و «راه حل یمنی، گفت‌وگوی یمنی-یمنی است»، افزود «جنگ به بن‌بست رسیده و دیگر پاسخگوی نیازهای عربستان هم نیست».
این دیپلمات ارشد در پاسخ به پرسش روزنامه اعتماد که «آیا امکان دارد ترکیب مذاکراتی ایران با ۴ کشور اروپایی وارد گفت‌وگوهای دیگری در خصوص سایر پرونده‌های منطقه‌ای شود؟» پاسخ داده بود «اگر مفید بودن آن به ما اثبات شود، این استعداد وجود دارد که گسترش این ترکیب مذاکراتی به موضوع‌های دیگر را نیز بررسی کنیم».
آقای جابری انصاری در خصوص «موضوع‌های دیگری» که احتمال مذاکره بالقوه ایران با آلمان، فرانسه، بریتانیا و ایتالیا درباره آن‌ها وجود دارد، توضیحی نداده بود.
آمریکا که از اردیبهشت امسال از برجام، توافق هسته‌ای قدرت‌های جهانی با ایران، خارج شده ۱۲ شرط برای ایران، با هدف رسیدن به توافقی تازه تعیین کرده‌است.
ایران تأکید کرده که وارد مذاکره مجدد بر سر برجام نخواهد شد اما می‌گوید اروپا نیز که در برجام باقی مانده، در ارائه سازوکار برای کمک به حفظ حیات برجام، تلاش یا جدیت لازم را نشان نداده‌است.
اروپا درخواست مذاکره بر سر توان موشکی ایران را هر از گاهی مطرح کرده‌است؛ امری که ایران آن را با قاطعیت رد می‌کند و تأکید دارد زرادخانه موشکی‌اش، در نبود جنگنده‌های نوین، موثرترین سلاح دفاعی ایران است.
اروپا برخی تحرکات ماه‌های اخیر در خاک چند کشور خود را که در رده «تروریستی» و تهدیدی برای امنیت این قاره توصیف شده، به ایران نسبت داده و مناسبات چند کشور با ایران دستخوش تنش‌هایی شده‌است.
ایران این اتهامات را نیز رد کرده هر چند که سفیر پیشین ایران در آلمان که تا حدود ۴ ماه قبل در این مقام بود، بعید ندانست که این فعالیت‌ها کار «گروه‌های خودسر» در جمهوری اسلامی با اهداف خاص سیاسی بوده‌است.
حسین جابری انصاری در مصاحبه با سالنامه اعتماد گفته بود، «انتقاد ما هچنان پابرجاست که از طرف اروپایی و غربی، اقدامات و برخورد جدی‌تر با گفت‌وگوها در خصوص یمن و نتایج آن را طلب می‌کنیم و اگر تأثیر خودش را به شکل ملموسی نشان دهد و منجر به پایان جنگ یمن شود، در ایران با دید مثبت به گفت‌وگو در ارتباط با مسائل دیگر و مذاکرات چندجانبه نگاه خواهد شد».
در این میان به گزارش ایرنا، در بیانیه پایانی از دور پنجم اجلاس بروکسل آمده‌است که رایزنی‌های نشست دوشنبه «بر روی وضعیت انسانی و سیاسی کنونی در یمن متمرکز بود؛ تمامی طرف‌ها بر حمایت قوی از ادامه روند تحت سرپرستی سازمان ملل با رهبری مارتین گریفیث، نماینده ویژه سازمان ملل، تأکید کردند و بر اهمیت توافق استکهلم و اجرای هرچه سریع‌تر آن، به‌ویژه در بندر حدیده تأکید داشتند».
بر اساس این بیانیه، طرف‌های شرکت‌کننده در آینده نزدیک بار دیگر در همین چارچوب، با یکدیگر دیدار می‌کنند.
مذاکرات بروکسل بر حمایت از آینده سوریه نیز تأکید کرده‌است.
هلگا اشمید، رئیس هیئت ۴ کشور اروپایی در این مذاکرات، در پایان نشست شامگاه دوشنبه در بروکسل، در توئیترش نوشت، رایزنی‌ها «مهم» بود و از اجرای توافق استکهلم «حمایت قوی» شد.
توافق استکهلم به حملات شدید ائتلاف به رهبری عربستان سعودی به بندر حدیده در ماه مهر امسال تا حد زیادی پایان داد و آرامش نسبی را به این بندر غرب یمن که برای واردات کالا و دارو به این کشور جنگ‌زده اهمیت راهبری دارد، بازگرداند.
صنعا، پایتخت، و بخشی از اطراف حدیده همچنان در کنترل نیروهای حوثی انصارالله یمن است؛ جنگجویان انصارالله که ایران حامی آنها است، با طیف گسترده‌ای از نیروهای ائتلاف سعودی، اماراتی و چند کشور دیگر و ارتش عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهوری مورد حمایت این ائتلاف، در نبرد هستند.
شش روز پیش سنای آمریکا با ۵۴ رای موافق در برابر ۴۶ رای مخالف سناتورها، از رئیس جمهوری این کشور خواست به حمایت آمریکا از ائتلاف به رهبری سعودی پایان دهد و نظامیان آمریکا را از این ائتلاف خارج کند.
سازمان ملل جنگ یمن را که حدود ۲۳ میلیون از ۲۹ میلیون تن جمعیت آن نیازمند کمک‌های فوری دارویی و غذایی و سایر نیازمندی‌های اولیه هستند، «بدترین بحران انسانی حال حاضر در سطح جهان» نامیده‌است.
امروز، ۲۸ اسفند، جنگ پرتلفات و به‌شدت ویرانگر در این سرزمین پرقبیله و فقیرترین کشور منطقه، وارد پنجمین سال خود می‌شود.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر