دوشنبه، مهر ۰۸، ۱۳۹۸

مقابله با خشونت علیه زنان با حذف واژه‌ی "زن"

مقابله با خشونت علیه زنان با حذف واژه‌ی "زن"

لایحه تأمین امنیت زنان در برابر خشونت پس از بررسی دو ساله در قوه قضاییه با تغییر نام و با عنوان "لایحه صیانت، کرامت و امنیت بانوان در برابر خشونت" برای تصویب به هیئت دولت رسید. نکات منفی و مثبت این لایحه کجاست؟
۱۳۹۶،دومین کنگره ملی مبارزه با خشونت علیه زنان، قزوین
لایحه تأمین امنیت زنان در برابر خشونت پس از سال‌ها کش و قوس و بررسی در قوه قضاییه، با نام "لایحه صیانت، کرامت و امنیت بانوان در برابر خشونت" بالاخره از طرف قوه قضاییه تأیید شده و حالا در مسیر قانون نویسی قرار گرفته است.
این لایحه اما به نظر منتقدان، در رفت و برگشت‌های متعدد گاه به بهانه "سیاه‌نمایی" و گاه به جرم "تضاد با رویکرد تحکیم خانواده"، دستخوش تغییراتی "ناخوشایند" شده است.
لایحه‌ای که "زن" را "بانو" کرده است
یکی از نخستین تغییرات این لایحه که برخی فعالان و دست‌اندرکاران حوزه زنان به آن اشاره می‌کنند، جایگزین کردن واژه "بانو" به جای "زن" در لایحه منتشرشده از سوی قوه قضاییه است.
شیما قوشه وکیل دادگستری و فعال حقوق زنان در گفت‌وگو با "اعتماد"، معتقد است، با این جایگزینی "انگار از جنسیت زن فرار کرده‌اند". قوشه در مصاحبه دیگری می‌گوید: «بانو، صفتی محترمانه برای زنان است، یعنی آیا باقی زنانی که دارای احترام نیستند، جزو این گروه نیستند؟ یعنی ترسیدن از کلمه زن باعث شده است هم عنوان عوض شود و هم در جای‌جای این متن، کلمه زنان حذف شود.»
 شهیندخت مولاوردی معاون سابق زنان و خانواده ریاست جمهوری هم در مصاحبه مفصلی که با "اعتماد" کرده است، درباره این جایگزینی می‌گوید: «تکلیف بقیه چه خواهد شد؟ زنان کف خیابان، زنان آسیب‌دیده و در معرض آسیب چه جایی در این لایحه با تعریفی که از بانو سراغ داریم خواهند داشت؟ معلوم نیست تکلیف دختران زیر ۱۸سال چه می شود؟»
بازی با کلمات؟ مبارزه با خشونت با حذف واژه‌ و مصادیق خشونت
در ۷۷ ماده لحاظ شده در لایحه‌ای که روز ۲۵ شهریور به دولت ارسال شده، ۵ مبحث ویژه (عنوان مجرمانه) و مهم در نظر گرفته شده است؛ جرایم علیه تمامیت جسمانی، جرایم علیه حیثیت روانی و معنوی، جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی، جرایم علیه حقوق و تکالیف خانواده و جرایم علیه حقوق و آزادی های مشروع زن.
مولاوردی این لایحه را قدم بزرگی در پیشبرد مطالبات زنان می‌داند اما معتقد است این لایحه برای زنان معجزه نمی‌کند.
یکی از مواردی که مولاوردی روی آن دست می‌گذارد، تعریف خشونت است که به گفته او "با تعریف ارائه شده در لایحه ارسالی دولت تفاوت‌هایی دارد". مولاوردی می‌گوید: «افراد تحت حمایت و کسانی که مشمول این قانون می‌شوند هم از قلم‌افتاده‌اند. چندین مورد از اشکال و مصادیق خشونت هم پیش‌تر بوده، اما آن را حذف کرده‌ و به جای آن، اشکال دیگری الحاق شده است. لذا جامعیت قانون تامین نشده است».
شیما قوشه هم معتقد است، تمامی موضوعات مرتبط به آزار جنسی و تجاوز از  این لایحه حذف شده‌اند. این حقوقدان همچنین با اشاره به حذف کامل عبارت "خشونت خانگی" می‌گوید: «به‌جای "زن خشونت‌دیده" می‌گوید "زن بزه‌دیده" که معنی بزه بسیار متفاوت است و تعریفی کلی دارد.»
مولاوردی در مورد حذف مساله تجاوز و آزار جنسی و پرداختن به آن تنها در بخش حدود می‌گوید: «آزار خیابانی و هم مزاحمت‌هایی که از طریق ارسال پیامک‌های نامتعارف وجود دارد مواردی است که اضافه شده، اما آزار جنسی و تجاوز و جرم‌انگاری بهره‌کشی جنسی از زنان را به آن شکلی که در لایحه دولت بود مد نظر قرار نداده‌اند.»
از دیگر مواردی که قوشه روی آن دست گذاشته است، مسئله‌ای است مرتبط با "تمکین همسر". در نسخه قوه قضاییه، الزام همسر به تمکین جرم دانسته شده اما به جای واژه‌ی "نامتعارف" از واژه "نامشروع" استفاده شده است. قوشه می‌گوید: «نامتعارف معنی مشخص حقوقی داشت، اما با جایگزین شدن شرع اوضاع تغییر می‌کند؛ چون شرع می‌‌گوید زن باید تحت هر شرایطی، هر مدلی، هر طوری، از همسر خود تمکین کند و به نوعی تناقض ایجاد کرده است.»
جرم‌انگاری "کشف حجاب"
کمپین حقوق بشر ایران هم در نوشته‌ای به" کاستی‌های حقوقی و نگاه تبعیض‌آمیز در مقابله با خشونت علیه زنان" اشاره کرده و می‌نویسد: «این لایحه حاوی تضمین موثر و کافی برای حمایت از زنان در برابر خشونت نیست و در بسیاری موارد نگاه‌های کلیشه‌ای و جنسیت‌زده به زنان را ترویج می‌دهد.»
از جمله مواردی که کمپین حقوق بشر به آن اشاره کرده است، جرم‌انگاری تشویق یا تحریک زنان به" کشف حجاب" است. این کمپین می‌نویسد، ماده ۴۸ را "به روشنی با هدف برخورد با مخالفان حجاب اجباری" تدوین کرده‌اند.
در این ماده آمده است: «هرکس مرتکب رفتاری گردد که برخلاف مقررات منجر به کشف اجباری حجاب زن شود، به حبس یا جزای نقدی درجه شش محکوم می‌شود.» این کمپین این ماده را حاوی ابهامات زیادی می‌داند و به توییت سمانه سوادی، حقوقدانی اشاره کرده که می‌گوید، بر پایه این ماده "تشویق زنان به انتخاب پوشش خشونت به حساب می‌آید."

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر