شنبه، مهر ۰۳، ۱۴۰۰

کاربران شبکه‌های اجتماعی: سرور فیلترشکن‌های ایران در حال مسدود شدن است

 

کاربران شبکه‌های اجتماعی: سرور فیلترشکن‌های ایران در حال مسدود شدن است

همزمان با سخت‌تر شدن دسترسی به شبکه‌های اجتماعی، مرکز آمار ایران اعلام کرد که ۱۱ میلیون شغل به شبکه‌های اجتماعی وابسته است و ۸۳ درصد درآمد کسب‌وکارهای تجارت‌ الکترونیک از اینستاگرام است.

پهنای باند محدودتر برای اینستاگرام و اپلیکیشن‌های خارجی

پهنای باند محدودتر برای اینستاگرام و اپلیکیشن‌های خارجی

کاربران شبکه‌های اجتماعی ایران خبر از بستن سرورهای بسیاری از فیلترشکن‌ها داده‌اند. تجارت‌نیوز بر بستر همین خبر این پرسش را مطرح کرده که آیا اجرای طرح صیانت از فضای مجازی آغاز شده است؟

به گفته مرکز آمار ایران، شغل ۱۱ میلیون نفر در ایران به شبکه‌های اجتماعی وابسته است و اینستاگرام سهمی ۸۳ درصدی در کسب‌وکارهای آنلاین دارد. در میان شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌های مختلف، واتس‌اپ و تلگرام نیز سهم بسزایی در تجارت آنلاین دارند.

سهم استفاده از پیام‌رسان‌های داخلی برای کسب درآمد کم‌تر از ۵ درصد اعلام شده است.

در چنین شرایطی خبرهای منتشره در مورد کندی اینترنت و مسدودشدن موقت برخی از شبکه‌های مجازی بر نگرانی‌ها ‌از پیامدهای اجرای طرح "صیانت از حقوق کاربران در فضای ‌مجازی و ساماندهی پیام‌رسان‌های ‌اجتماعی" افزوده است.

تجارت‌نیوز می‌نویسد: «مرکز آمار چندی پیش گزارشی منتشر کرد که نشان می‌داد ۶۵ درصد مردم ایران از شبکه‌های مجازی و پیام‌رسان‌ها استفاده می‌کنند. نکته جالب این که ۲۰ درصد کاربران از طریق شبکه‌های مجازی کسب درآمد می‌کنند. یعنی درآمد و اشتغال ۱۱ میلیون ایرانی وابسته به اینترنت است.»

عادل طالبی، کارشناس حوزه فناوری و اطلاعات به تجارت‌نیوز گفته است: «مسدود شدن سرور فیلترشکن‌ها بنا بر سخت‌گیری‌های طرح صیانت از فضای مجازی در حال حاضر اقدامی قانونی شمرده می‌شود.»

ظاهرا فعلا دسترسی به شبکه‌های فیلترشده‌ای مانند تلگرام و توییتر سخت‌تر ‌شده و استفاده از اینستاگرام و واتس‌آپ هنوز طبق روال قبل پیش می‌رود.

پیش از این، کارشناسان در مورد پیامدهای طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای‌ مجازی هشدار داده‌ بودند. کارشناسان امنیت فضای مجازی دورنمای این طرح را مسدودسازی و تشدید فیلترینگ اینترنت دانسته‌اند.

به علاوه، این طرح با اعتراض‌های گسترده‌ای، از جمله اعتراض شماری از نمایندگان مجلس روبرو شده است.

اجرای طرح در شکل کنونی آن می‌تواند به فیلترینگ سرویس‌های خدمات اینترنتی، از جمله گوگل، اینستاگرام و واتس‌اپ بیانجامد.

بر اساس تبصره ۲ ماده ۲۸ طرح، تقریبا همه پلت‌فرم‌های مشهور در صورتی ‌که پس از گذشت چهار ماه از اجرای این طرح، مجوز نگیرند و نماینده‌ای در ایران معرفی نکنند، باید مسدود شوند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر