شنبه، مرداد ۰۷، ۱۴۰۲

نیروی کار ساده به دنبال مهاجرت است

 

نیروی کار ساده به دنبال مهاجرت است


مهاجرت نیروی کار در ایران

یک روزنامه نزدیک به علی خامنه‌ای با انتقاد از شرایط اقتصادی کشور خطاب به دولت نوشت که میل به مهاجرت، به نیروی کار ساده هم کشیده شده و این نتیجه یک روند چند ساله است.

روزنامه اطلاعات که مدیرش توسط علی خامنه‌ای منصوب می‌شود، تاکید کرد که با اطمینان می‌توان گفت که علت اصلی میل شدید به مهاجرت در بین ایرانیان به خاطر «تفاوت شرایط اقتصادی ـ اجتماعی موجود با شرایط مطلوب» است.

در این مطلب اشاره شده است که ناتوانی دولت‌ها در شکل و شمایل گریز جوانان از وطن نمود یافته است و تنها می‌توان روی ۲۰ درصد نیروی کار ایرانیانی که متولد می‌شوند برای آینده حساب باز کرد.

یکم مرداد ماه نیز نماینده کارگران در شورای عالی کار گفته بود که سرکوب مزد باعث شده برخی کارگران مهاجرت کنند. گفته‌های آیت اسدی نشان دهنده ابعاد گسترده میزان دستمزد پایین در اقتصاد ایران است که به مهاجرت کارگران ختم شده است.

آیت اسدی تاکید کرده بود که «سرکوب مزد کارگران» باعث شده است، برخی کارگران ماهر از کار جدا شده یا در مشاغل کاذب مشغول شوند و یا عده‌ای از آنها به کشور همسایه مانند عراق، قطر، عمان و یا حتی افغانستان مهاجرت کنند و در حال حاضر کارفرمایان با کمبود نیروی کار ماهر روبه‌رو هستند.

یازدهم تیرماه نیز جهانبخش سنجابی‌شیرازی، دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق، از افزایش میزان مهاجرت نیروی کار ایرانی به عراق خبر داده و گفته بود که مهاجرت تجار به عراق نیز در سطح کمی در حال انجام است.

سنجابی در گفتگو با وب‌سایت «انتخاب» افزایش میزان مهاجرت به عراق توسط نیروی کار ماهر و ساده را زنگ خطری جدی دانسته تاکید کرده بود که وقتی یک نیروی کار ماهر ماهانه ۲ هزار دلار در عراق حقوق بگیرد، با پول ملی ما نزدیک صد میلیون تومان می‌شود و با توجه به میزان حقوق اداره کار در ایران بسیار رقم بالاتری است.

این میزان دستمزد برای یک نیروی کار در عراق در حالی است که در ایران دستمزد پرداختی در بهترین حالت به ۲۰۰ دلار هم نمی‌رسد.

موج مهاجرت پس از اعتراضات سراسری در پی کشته شدن مهسا امینی شدت بیشتری گرفت به‌طوری‌که در اسفندماه سال ۱۴۰۱ یاسمن پریشان، مدیر ارشد منابع انسانی شرکت «دیجی‌کالا» از فروشندگان عمده کالا بر بستر اینترنت در ایران، گفت که سازمان او این روزها با حدود «۶ هزار» نیروی کار و حدود «۱۷۰۰نفر» نیروی ثابت، بشدت «درگیر مساله مهاجرت است.»

پریشان تاکید کرده بود که «با خروج هر فرد از سازمان، چیزی معادل ۳۰ درصد بیشتر از هزینه سالانه‌شان باید صرف جایگزین کردنشان کرد.»

فروردین ماه سال جاری نیز رصدخانه مهاجرت ایران، در گزارشی با اتکا به آمارهای بین‌المللی نوشت: «ایران در رتبه هشتم بدترین کشورهای جهان برای زندگی قرار دارد.»

علت این اتفاق هم تداوم چند ساله مشکلات اقتصادی در ایران است که در کنار وضعیت نامناسب سیاسی و اجتماعی باعث خروج نیروی کار ماهر از کشور شده است و مرور آمار کشورهای اروپایی و استرالیا این مهم را تایید می‌کند. بر اساس آمارهای منتشر شده، استرالیا در سال ۲۰۲۱ تعداد ۹۱۸ ویزای کاری برای ایرانیان صادر کرده است که نسبت به سال ۲۰۲۰ نزدیک به سه برابر شده است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر