شنبه، تیر ۰۶، ۱۳۹۴

موانع بزرگ در مسیر توافق اتمی میان ایران و گروه 1+5

موانع بزرگ در مسیر توافق اتمی میان ایران و گروه 1+5

اعلام دستیابی به تفاهم نامه لوزان در آوریل 2015
با نزدیک شدن 30 ژوئن، پایان ضرب الاجل تعیین شده برای دستیابی به توافق اتمی میان ایران و گروه 1+5، یک دیپلمات غربی روز جمعه گفت که اختلاف ها همچنان میان دو طرف بر سر مسائلی مهم از جمله چگونگی کاهش تحریم ها و ورود بازرسان به نیروگاه های اتمی ایران، پابرجا است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این دیپلمات که خواسته نامش فاش نشود، در وین پایتخت اتریش به خبرنگاران گفت که مذاکرات میان ایران و گروه 1+5 وارد مرحله نهایی شده «و در روزهای آینده تلاش ها باید برای حل و فصل دشوارترین مسائل باقی مانده متمرکز شود.»
این دیپلمات افزود که «همچنان مسائل ورود بازرسان به برخی پایگاه ها، شفافیت، ابعاد نظامی احتمالی برنامه اتمی ایران و تحریمی ها، معضل های دشواری تشکیل می دهند... می توانیم در برخی مسائل به توافق برسیم اما مسائلی اصلی وجود دارد که همچنان بر سر آن ها اختلاف زیاد است.»
از پاییز 2013 و پس از روی کار آمدن دولت حسن روحانی در ایران، گروه 1+5 متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان، دور تازه ای از مذاکرات را با ایران بر سر برنامه اتمی این کشور آغاز کرد؛ برنامه ای که از سال 2003 رابطه ایران و جامعه جهانی را پر تنش کرده است.
ایالات متحده و برخی از همپیمانانش این شک را دارند که ایران از برنامه اتمی خود برای دست یابی به اسلحه اتمی استفاده می کند. تهران اما اصرار دارد که برنامه اتمی اش صلح آمیز است.
پس از توافق موقت نوامبر 2013 و توافق اولیه آوریل 2015، اکنون دو طرف تا 30 ژوئن جاری فرصت دارند به توافق جامع و نهایی دست یابند.
روز جمعه عباس عراقچی مذاکره کننده ارشد ایرانی به خبرنگاران گفته بود که روند مذاکرات جاری، بسیار با کندی و دشواری پیش می رود.
اما با وجود موانع بزرگ، یک مسئول آمریکایی بلندپایه روز پنجشنبه به خبرنگاران گفته بود که دستیابی به توافق، ممکن است.
این مقام مسئول که خواسته نامش فاش نشود افزود: «با وجود مسائل دشوار باقی مانده... اما می توانیم راهی را بیابیم که ما را به توافقی خوب برساند. می دانیم بندهای این توافق چه باید باشد.»
مسئولان غربی و ایرانی می گویند که شانس موفقیت در وین بیشتر از احتمال شکست است اما با این وجود هیچ چیزی دست یابی به توافق را تضمین نمی کند.
یک دیپلمات بلندپایه غربی گفته است: «روزهای اندک آینده بسیار دشوار خواهد بود، مذاکراتی در ساعت های شب خواهیم داشت و نیاز به آرامش و حفظ مقدار زیادی از انرژی داریم.» او افزود: «مشخص نیست در این مرحله آیا ایران حاضر به گرفتن تصمیم های دشوار باشد.»
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه به وین رفت تا در مذاکرات اتمی با ایران حضور یابد. قرار است محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز شنبه به وین برسد و با کری درباره پیشرفت های حاصل شده و موانع باقی مانده در مسیر توافق احتمالی، گفت و گو کند. لوران فابیوس وزیر امرو خارجه فرانسه نیز شنبه به وین خواهد رسید.
انتظار می رود در روزهای آینده وزرای امور خارجه بریتانیا، آلمان، روسیه و چین هم به فهرست حاضران در مذاکرات وین اضافه شوند.

اختلاف بر سر مسائل بزرگ

مسئولان نزدیک به مذاکرات می گویند که تا کنون توافقی بر سر روند لغو تحریم ها و سرعت آن و چگونگی کاهش ذخیره ایران از اورانیوم غنی سازی شده به غلظت پایین گرفته نشده است.
مساله تحقیقات هسته ای، تعداد سانترفیوژهایی که در آینده از آن ها برای غنی سازی اورانیوم استفاده خواهد شد، مساله ورود بازرسان سازمان ملل متحد به پایگاه های نظامی ایران و دیگر پایگاه ها و تماس با دانشمندان هسته ای ایرانی، از دیگر مسائل مورد اختلاف باقی مانده است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر