شماری از مسئولان غربی می گویند در صورتی که ایران و گروه 1+5 به توافق هسته ای جامع و نهایی درباره ایران دست یابند، شورای امنیت سازمان ملل متحد تا یک ماه پس از آن هیچ اقدامی برای لغو تحریم های تهران نخواهد کرد تا فرصت به کنگره آمریکا به منظور باز بینی توافق داده شود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، مسئولان غربی که خواستند نامشان فاش نشود، گفته اند که از تحول روی داده خشنود نیستند اما به هر حال ضرورت سیاسی آن را ایجاب می کند؛ زیرا کنگره آمریکا که اکثریت آن را جمهوری خواهان مخالف مذاکرات باراک اوباما با ایران تشکیل می دهد، نمی خواهند که سخن نخست از آن شورای امنیت باشند.
این مسئولان افزودند که کنگره آمریکا تحرک شورای امنیت پیش از تایید آن ها را حکمی سابق بر خود می دانند تا تحریم های ایران کاهش یابد.
احتمال دارد ایران با ناخرسندی چنین تصمیمی را بپذیرد.
یک مسئول ایرانی که خواسته نامش فاش نشود نیز به خبرگزاری رویترز گفته است: «به نظر می رسد گزینه دیگری وجود نداشته باشد.. اما آیا ما راضی هستیم؟ به طور حتم نه».
ایران خواهان آن بود که تمام تحریم های اعمال شده از سوی شورای امنیت، ایالات متحده و اتحادیه اروپا، پس از امضای توافقنامه به صورت فوری لغو شود.
اما مسئولان غربی می گویند ابتدا باید به پایبندی ایران به تعهدات خود مطمئن شوند تا تحریم ها به تدریج لغو شود. اکنون عقب افتادن اقدام شورای امنیت برای تصمیم گیری بر سر لغو تحریم ها، مساله ای جدید است که به مذاکرات افزوده می شود.
30 ژوئن جاری به عنوان ضرب الاجل نهایی برای دستیابی ایران و گروه 1+5 شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، پنج کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان، به توافق اتمی اعلام شده بود. مسئولان غربی پیش بینی می کنند که احتمال دارد مذاکرات تا ماه ژوئیه نیز ادامه یابد.
باراک اوباما ماه گذشته قانونی را امضا کرد که به کنگره 30 روز مهلت باز بینی هرگونه توافق احتمالی با ایران را پیش از تعلیق تحریم های این کشور می دهد. شرط هم آن است که هر توافقی تا هشتم ژوئیه تسلیم کنگره شود. اما اگر توافق پس از این موعد به کنگره ارائه شود، قانونگذاران آمریکایی 60 روز مهلت دارند تا این توافق را بازبینی کنند.
یک مسئول بلندپایه غربی گفت: «نمی توانیم زیاد منتظر باشیم زیرا ممکن است ایرانی ها از توافق هایی که تا کنون صورت گرفته عقب نشینی کنند.»
دست یابی به موافقت کنگره آمریکا با توافق احتمالی آسان نخواهد بود. روز دوشنبه 15 ژانویه یک سناتور بلندپایه آمریکایی به اوباما ابلاغ کرد که با نگرانی گزارش هایی را پی گیری می کند که از احتمال دادن امتیازهای بزرگ به ایران توسط مذاکره کنندگان آمریکایی حکایت می کند.
آوریل گذشته ایران و گروه 1+5 به تفاهم نامه ای دست یافتند که چارچوب توافق نهایی را مشخص می کند.
مهمترین مسائلی که مذاکره کنندگان باید طی مدت باقی مانده بر سر آن توافق کنند، چگونگی لغو تحریم ها و مساله بازرسی از فعالیت های اتمی ایران است. برخی مسئولان می گویند هیچ تضمینی برای دست یابی حتمی به توافق وجود ندارد.