جمعه، تیر ۰۵، ۱۳۹۴

امیدواری محتاطانه کِری پیش از مذاکرات اتمی با ایران

امیدواری محتاطانه کِری پیش از مذاکرات اتمی با ایران
 
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا می گوید که نسبت به مذاکرات اتمی با ایران خوشبین است اما دوست ندارد این احساس را پیش از ضرب الاجل روز 30 ژوئن که برای دستیابی به توافق نهایی هسته ای تعیین شده، انتقال دهد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، کری پنجشنبه 25 ژوئن در پاسخ به سوالی پس از ارائه گزارش سالانه آمریکا درباره وضعیت حقوق بشر در جهان گفت: «من همیشه امیدوارم، آری امیدوارم اما نمی خواهم این احساس امیدواری را انتقال دهم.»
کری جمعه به منظور پیوستن به مذاکرات اتمی میان ایران و گروه 1+5 به وین می رود.
یک مسئول بلندپایه آمریکایی که خواسته نامش فاش نشود، پنجشنبه به خبرنگاران گفت که مذاکره کنندگان آمریکایی معتقدند که می توان با ایران به توافق خوب دست یافت اما هنوز مشخص نیست که آیا دست یابی به این توافق حتمی باشد.
این مقام مسئول افزود که هفت کشور شرکت کننده در مذاکرات، به ضرب الاجل 30 ژوئن پایبندند «اما اگر برای دست یابی به توافق ضروری باشد ممکن است این ضرب الاجل برای مدت زمان کوتاهی تمدید شود.»
ایالات متحده و برخی از همپیمانانش این شک را دارند که ایران از برنامه اتمی خود برای دست یابی به اسلحه اتمی استفاده می کند. تهران اما اصرار دارد که برنامه اتمی اش صلح آمیز است.
برجسته ترین مسائل مورد اختلاف زمان و حجم کاهش تحریم های ایران و چگونگی انجام بازرسی های لازم برای اطمینان از پایبند بودن تهران به تعهدات خود است.
مسئول آمریکایی تاکید کرد: «با وجود این مسائل دشوار... اما می توانیم راه خود را به سمت جلو بیابیم تا در نهایت به توافقی خوب برسیم.»
او ادامه داد: «من امیدوارم اما هنوز مشخص نیست به طور حتم بتوانیم به توافق برسیم.»
برخی مسئولان بلندپایه آمریکایی که پنج تن از آن ها در دولت نخست باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده با او در ارتباط بودند، چهارشنبه نامه ای به او نوشتند و نسبت به امضای توافقی که غیر نظامی بودن برنامه اتمی ایران را به طور کافی تضمین نکند، هشدار دادند.
هدف از این نامه که چند روز پیش از پله نهایی در مذاکرات اتمی منتشر شده، فشار بر کاخ سفید برای مذاکره بر توافقی مستحکم است.
قانونگذاران آمریکایی در کنگره نیز بارها نسبت به «توافق ضعیف» با ایران هشدار داده اند و خط قرمزهایی برای هرگونه توافق وضع کرده اند. آن ها تاکید می کنند که تا زمان اجرای توافقنامه از سوی ایران، نمی خواهند تحریم های این کشور کاهش یابد. آن ها همچنین می گویند که خواستار نظامی برای بازرسی از پایگاه های ایران در هر زمان و هر مکانی هستند.
از پاییز 2013 و پس از روی کار آمدن دولت حسن روحانی در ایران، گروه 1+5 متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان، دور تازه ای از مذاکرات را با ایران بر سر برنامه اتمی این کشور آغاز کرد؛ برنامه ای که از سال 2003 رابطه ایران و جامعه جهانی را پر تنش کرده است.
پس از توافق موقت نوامبر 2013 و توافق اولیه آوریل 2015، اکنون دو طرف تا 30 ژوئن جاری فرصت دارند به توافق جامع و نهایی دست یابند.
در صورت دست یابی دو طرف به توافق، ایران بخشی از فعالیت های اتمی خود را به حال تعلیق در خواهد آورد تا بدین ترتیب تحریم های اعمال شده علیه این کشور به خاطر برنامه اتمی‌اش، لغو شود.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر