کمبود داروهای خاص؛ رئیس سازمان غذا و دارو از بیماران هموفیلی عذرخواهی کرد
محمد حیدری، رئیس سازمان غذا و دارو، با ادامه معضل کمبود داروهای خاص در ایران و تجمع خانوادههای بیماران مبتلا به هموفیلی مقابل ساختمان وزارت بهداشت و درخواستشان برای کنارهگیری او، از آنها عذرخواهی کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، او از خانوادهها خواست تا اگر «قصوری انجام داده است»، او را ببخشند.
این در شرایطی است که بیماران هموفیلی حدود هشت ماه است که به داروهای مورد نیاز خود دسترسی ندارند و وزیر بهداشت نیز کمبود دارو در ایران را انکار کرده است.
بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت، اوایل ماه گذشته گفت: «تمام عواملی که میتواند باعث کمبود دارو شود را در یکی- دو هفته اخیر کاملاً از بین بردهایم.»
گزارشهای میدانی حاکی از آن است که بیماران مبتلا به هموفیلی، گاهی از ۲۰ ویال داروی مورد نیاز، تنها چهار ویال را به سختی تهیه میکنند.
گفته میشود این بیماران ماهانه به ۴۲ هزار ویال دارو نیاز دارند و بر اساس گفتههای مقامات بهداشتی، درحال حاضر پنج هزار و ۴۰۰ ویال در حال توزیع است.
مادر یک بیمار هموفیلی به سایت «عصر ایران» گفته که هرچند هزینه داروی «هملبیرا» ماهانه ۲۵۰ میلیون تومان است که نسبت به داروهای قبلی کمتر است، سازمان غذا و دارو به توزیع این دارو مجوز نداده است و میگوید دارو قیمتگذاری نشده است.
مقامات جمهوری اسلامی همواره دلیل معضل کمبود دارو را تحریمها عنوان کردهاند. از جمله، انسیه خزعلی، معاون ابراهیم رئیسی در امور زنان و خانواده، گفته است که ۶۰۰ تن از بیماران هموفیلی، «به دلیل تحریمها» جان خود را از دست دادهاند و و ۱۰ هزار تن دیگر نیز «به همین دلیل» در معرض خطر هستند.
این در شرایطی است که مقامهای ایالات متحده بارها تاکید کردهاند که تمامی موارد مربوط به دارو، تجهیزات پزشکی، و فرآوردههای کشاورزی از تحریمهای آمریکا علیه ایران معاف هستند.
در همین مورد هم اشرف فرامرزیانپور، مدیر کانون هموفیلی خوزستان، به خبرگزاری ایسنا گفته که دلیل اصلی کمبود دارو، تحریم نیست بلکه «بیبرنامگی وزارت بهداشت در ذخیره دارویی» است.
احمد قویدل، مدیرعامل سابق کانون هموفیلی ایران، نیز گفته است که وزارت بهداشت، «رویکرد اصولی و درستی» برای تأمین دارو ندارد و عدم وجود ذخیره استراتژیک، منجر به بحران کمبود داروهای هموفیلی شده است که به تاکید او، در ۲۵ سال اخیر بیسابقه بوده است.
در این میان، بر اساس گزارشها، شرکتهای تولید دارو با تأمین مواد اولیه روبرو شدهاند که نیازمند ارز است. همچنین داروهای واردشده، به دلیلعدم تأمین ارز، در انبارهای گمرک ماندهاند وثبت سفارش دارو ماهها به تأخیر افتاده است.
به رغم نیاز به دستکم ۱۰۵ هزار میلیارد تومان اعتبار، دولت ابراهیم رئیسی در بودجه سال ۱۴۰۲، تنها ۶۹ هزار میلیارد تومان برای دارو در نظر گرفت ولی رسانههای ایران گزارش دادهاند که این میزان نیز تخصیص پیدا نکرده است.
در این ارتباط، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس در تیرماه گفت که از ۶۹ هزار میلیارد تومان، تنها حدود ۵ هزار میلیارد تومان پرداخت شده است.
حسینعلی شهریاری افزود: از۷۳ هزار میلیارد تومان مصوب سال گذشته تنها ۱۳ هزار و ۴۰۰ میلیون تومان پرداخت شد.
کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی روز دهم اردیبهشت در مورد معضل کمبود دارو به ابراهیم رئیسی نامه نوشت. در این نامه آمده بود که میزان موجودی مواد اولیه دارویی در سطح کارخانهها و شرکتهای تولید کننده دارویی کشور «در پایینترین سطح» خود قرار دارد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر