شنبه، اسفند ۲۸، ۱۳۹۵

پوتین در پی مهار ایران در سوریه است

پوتین در پی مهار ایران در سوریه است

mediaرجب طیب اردوغان و ولادیمیر پوتین رؤسای جمهوری ترکیه و روسیه
به گفتۀ مقامات رژیم دمشق و کارشناسان روسیه، رقابت میان مسکو و تهران در سوریه بیش از پیش ملموس‌تر به نظر می رسد. اگر چه از آغاز جنگ داخلی سوریه، جمهوری اسلامی ایران با اعزام نیروی نظامی و اختصاص منابع مالی هنگفت به کمک رژیم بشار اسد شتافته، اما، روسیه توانسته با ورود به جنگ داخلی سوریه داده های نظامی را به زیان مخالفان بشار اسد تغییر بدهد.
یک نمایندۀ مجلس سوریه که نخواسته نامش فاش شود به خبرگزاری فرانسه گفته است : اگر چه مسکو و تهران از رژیم بشار اسد پشتیبانی می کنند، اما راهبرد آنان برای پیروزی در جنگ داخلی سوریه یکی نیست.
پس از نزدیکی غیرمنتظرۀ مسکو و آنکارا در سال ٢٠١٦ دولت روسیه بیش از پیش بر این عقیده است که پیروزی در سوریه از طریق مصالحه با ترکیه صورت می پذیرد که هدایت مخالفان بشار اسد و همچنین کنترل مرزهای شمالی با سوریه را در اختیار دارد.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجۀ جمهوری اسلامی ایران، در مصاحبه ای که دیروز پنجشنبه ١٦ مارس انجام داد اعتراف کرد که روسیه و ایران بر سر برخی نکات با یکدیگر اختلاف دارند، هر چند به گفتۀ او این اختلافات به شکاف تبدیل نشده است.
یکی از اختلافات میان مسکو و تهران در جریان جنگ حلب روی داد. به گفتۀ مقامات رژیم دمشق، در حالی که تهران خواستار تسلیم کامل مخالفان بشار اسد بود، روسیه در پی توافقی که با دولت آنکارا انجام داد مسیر حفاظت شده ای را برای عبور ٣٤ هزار تن از مخالفان بشار اسد و خروج آنان از شهر حلب گشود و این اقدام خشم رژیم ایران و حزب الله لبنان را باعث شد.
یک افسر بازنشستۀ ارتش سوریه به خبرگزاری فرانسه گفته است که توافق مسکو و آنکارا برای کنترل شهر حلب لازم بود، زیرا، تا آن زمان تمام تلاش های دمشق برای در دست گرفتن کنترل کامل این شهر با شکست روبرو شده بود. در هر اقدام ارتش دمشق برای پیشروی به سمت حلب، دولت آنکارا مرزهای خود را برای ورود صدها مخالف مسلح به سوریه و پیشروی آنان به سمت حلب می گشود. همین منبع افزوده است که برای اجتناب از شکست مجدد، مسکو طی توافقی از آنکارا خواست که اینبار مرزهایش را به روی مخالفان مسلح اسد ببندد . برای جبران این همکاری، روسیه متقابلاً پذیرفت که امنیت مخالفان مسلح اسد در حلب را تضمین کند و خروج آنان را از این شهر میسر سازد.
از دیگر موارد اختلاف میان تهران و مسکو، جلوگیری روسیه از حملۀ ایران به روستاهای "فوآ" و "کفریا" در نزدیکی مرز ترکیه بوده است.
یک تحلیلگر مسائل نظامی در روسیه گفته است که مناسبات مسکو با شبه نظامیان شیعه در سوریه پیچیده است. روسیه هم اکنون ١٠ هزار نیروی مسلح در سوریه مستقر کرده و همانند ایران می کوشد گروه های شبه نظامی در سوریه را تحت حمایت خود قرار بدهد.
به این ملاحظات البته باید نگرانی های اسرائیل را در مورد استقرار دائمی نیروهای نظامی ایران در سوریه به ویژه در بلندی های جولان اضافه کرد. در نتیجۀ همین نگرانی ها، نخست وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، در ملاقات با رییس جمهوری روسیه، ولادمیر پوتین، خواستار هماهنگی دو کشور برای جلوگیری از استقرار دائمی جمهوری اسلامی ایران در سوریه شد. همزمان با این تلاش ها، نمایندۀ دولت آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل، نیکی هیلی، اظهار داشت که وقوع صلح در سوریه مستلزم خروج نیروهای جمهوری اسلامی ایران و شبه نظامیان وابسته به آن از سوریه است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر