نگاهها به پاریس؛ دیدار مقامات ارشد اروپا، آمریکا و اوکراین

چند روز از تازهترین گفتوگوهای مستقیم میان واشینگتن و مسکو میگذرد و حالا مقامات ارشد کشورهای مهم اروپایی، ایالات متحده و اوکراین در پاریس گرد هم آمدهاند تا دربارۀ پایان دادن به جنگ اوکراین گفتوگو کنند.
روز پنجشنبه ۲۸ فروردین، پس از جلسۀ اخیر استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا، با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، او با مقامات ارشد اروپایی و اوکراینی بهصورت رودررو دیدار میکند.
بنبست بر سر آتشبس
با وجود پذیرش طرح آتشبس پیشنهادی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، از سوی اوکراین، روسیه هنوز با این توافق موافقت نکرده است. کرملین شرط این توافق را توقف بسیج نیروهای اوکراینی و همچنین پایان ارسال تسلیحات غربی به اوکراین اعلام کرده؛ خواستههایی که کییف قاطعانه آنها را رد کرده است.
با این حال، ویتکاف اخیراً در گفتوگو با فاکسنیوز اظهار امیدواری کرده که «توافق صلح در حال شکلگیری» است.
او گفته شنیده است که خواستۀ پوتین «برقراری صلح دائمی» است و اشاره کرده که این موضوع به «پنج منطقه ادعایی» مربوط میشود؛ مناطقی در خاک اوکراین که روسیه بخشی یا تمام آنها را اشغال کرده و به خود منسوب میداند.
در همین حال، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، گفته است «درحالیکه آمریکا برای صلح تلاش میکند، از سوی اروپاییها تمرکز بر ادامۀ جنگ دیده میشود.»
ادامۀ حملات روسیه و درخواست زلنسکی
همزمان با این مذاکرات، حملات مرگبار موشکی و پهپادی روسیه به شهرهای اوکراین ادامه داشته است.
روز چهارشنبه ۲۷ فروردین، حملۀ پهپادی به شهر دنیپرو دستکم پنج کشته بر جای گذاشت.
زلنسکی،
رئیسجمهور اوکراین، در پیامی تلگرامی از شرکتکنندگان نشست پاریس خواست
تا برای وادار کردن روسیه به پذیرش آتشبس فشار وارد کنند:
«روسیه هر شب و هر روز برای کشتن استفاده میکند. باید بر قاتلان فشار بیاوریم تا این جنگ پایان یابد و صلحی پایدار برقرار شود.»
شرکتکنندگان کلیدی نشست
در نشست روز پنجشنبه، علاوه بر استیو ویتکاف، مارکو روبیو وزیر خارجه آمریکا، امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، و آندری یرماک، نماینده رئیسجمهور اوکراین، حضور دارند.
همچنین، جاناتان پاول مشاور امنیت ملی بریتانیا و ینس پلوتنر مشاور امنیت ملی آلمان در دیدارهای اولیه در کاخ الیزه با ویتکاف شرکت کردند.
انتظارات محتاطانه از نشست پاریس
پیش از آغاز نشست، آنتون پنکوفسکی، تحلیلگر سیاسی، به رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی گفت که انتظار تصمیمات بزرگ از این نشست ندارد: «ممکن است درباره مسائل فنی یا آتشبسهای ۳۰ روزۀ پیشتر اعلامشده در مورد دریای سیاه یا زیرساختهای انرژی که رعایت نشدهاند، توافقهایی حاصل شود یا تمدید آنها مطرح شود.»
وزارت خارجه آمریکا نیز پیش از ورود روبیو به پاریس اعلام کرده بود که هدف نشست، «پیشبرد هدف رئیسجمهور ترامپ برای پایان جنگ روسیه و اوکراین و توقف خونریزی» است.
یرماک نیز پس از ورود به پاریس نوشت: «ما درباره مسائل مهم مربوط به امنیت اوکراین و کل اروپا در حال گفتوگو هستیم.»
تفاوت رویکرد اروپا و آمریکا
آمریکا بیشتر مایل است مذاکرات آتشبس را با تمرکز بر کاهش حضور جهانیِ خود پیش ببرد، اما کشورهای اروپایی به حمایت نظامی از اوکراین و حتی طرح اعزام نیرو برای حفظ آتشبس آینده میاندیشند.
اما تلاش اروپا برای جلب تعهد رسمی آمریکا برای پشتیبانی از چنین مأموریتهایی با واکنش سرد واشینگتن مواجه شده است.
بهگفته پنکوفسکی: «در حال حاضر، آمریکا میخواهد بیشتر یا حتی تمام سیاست خارجیاش در اروپا را به پایان برساند و صرفاً بر مسائل داخلی خود تمرکز کند.»
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر