جمعه، فروردین ۲۹، ۱۴۰۴

نتانیاهو: برنامهٔ هسته‌ای ایران با اقدامات آشکار و پنهان اسرائیل یک دهه عقب افتاد

 

نتانیاهو: برنامهٔ هسته‌ای ایران با اقدامات آشکار و پنهان اسرائیل یک دهه عقب افتاد


به گفته نتانیاهو، اقدامات او «برنامهٔ هسته‌ای ایران را نزدیک به یک دهه به تاخیر انداخت»
به گفته نتانیاهو، اقدامات او «برنامهٔ هسته‌ای ایران را نزدیک به یک دهه به تاخیر انداخت»

همزمان با تلاش دولت آمریکا برای دستیابی به توافقی تازه با ایران بر سر برنامهٔ هسته‌ایش، نخست‌وزیر اسرائیل می‌گوید اسرائیل اجازه دستیابی به تسلیحات هسته‌ای را به تهران نمی‌دهد.

دفتر بنیامین نتانیاهو روز پنجشنبه ۲۸ فروردین در بیانیه‌ای گفت: «همان‌طور که نخست‌وزیر بارها گفته است: اسرائیل اجازه نخواهد داد که ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد».

این بیانیه می‌افزاید: «نخست‌وزیر اقدامات آشکار و پنهان زیادی را در مبارزه علیه برنامهٔ هسته‌ای ایران انجام داده است که بدون آن‌ها ایران امروز زرادخانه هسته‌ای داشت».

به گفته نتانیاهو، اقدامات او «برنامهٔ هسته‌ای ایران را نزدیک به یک دهه به تاخیر انداخت».

این اظهارات در حالی است که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در گفت‌وگو با شماره روز ۲۷ فروردین روزنامه «لوموند» گفت که «ایران مواد لازم برای ساخت نه فقط یک، بلکه چند بمب اتمی را در اختیار دارد».

اسرائیل در سال‌های اخیر بارها متهم شده که در ترور افراد موسوم به «دانشمندان هسته‌ای» و نیروهای نظامی درگیر در فعالیت‌های اتمی جمهوری اسلامی دست داشته و خود نیز اعلام کرده که اسناد هسته‌ای ایران را از محلی به نام «تورقوزآباد» سرقت کرده است.

دفتر نتانیاهو در ادامه گفته است: «نخست‌وزیر بیش از یک دهه است که مبارزهٔ جهانی علیه برنامهٔ هسته‌ای ایران را رهبری می‌کند، حتی زمانی که برخی این تهدید را نادیده گرفتند و از آن به عنوان آسمان و ریسمان بافتن سیاسی یاد کردند و نخست‌وزیر را متوهم خواندند».

بیانیهٔ دفتر نخست‌وزیر اسرائیل یک روز پس از گزارش روزنامهٔ آمریکایی «نیویورک‌تایمز» منتشر می‌شود که به‌نقل از مقامات دولت آمریکا و منابع دیگر نوشته بود رئیس‌جمهور ایالات متحده با حملۀ برنامه‌ریزی‌شدۀ اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران مخالفت کرده و ترجیح داده که وارد مذاکره با تهران برای محدودسازی برنامه هسته‌ایش شود.

بر اساس گزارش نیویورک‌تایمز، اسرائیل برنامه‌هایی برای حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران در اردیبهشت‌ماه طراحی کرده بود با این هدف که توانایی تهران برای ساخت سلاح هسته‌ای را به‌مدت یک سال یا بیشتر عقب بیندازد.

این روزنامه نوشت پس از ماه‌ها بحث داخلی در دولت آمریکا، دونالد ترامپ تصمیم گرفت به‌جای حمایت از گزینۀ نظامی، مسیر مذاکره با ایران را در پیش گیرد.

نمایندگان ایران و آمریکا روز ۲۲ فروردین اولین دور مذاکرات خود در دولت دونالد ترامپ را در مسقط، پایتخت عمان، برگزار کردند که از نگاه طرفین «سازنده و مثبت» بود. دور دوم قرار است روز شنبه هفته آینده، ۳۰ فروردین، در رم پایتخت ایتالیا برگزار شود.

استیو ویتکاف، نمایندهٔ ویژهٔ ترامپ در امور خاورمیانه، در روزهای اخیر مواضع متفاوتی در مورد نحوهٔ برخورد با برنامه هسته‌ای ایران ابراز کرده است؛ از به رسمیت شناختن غنی‌سازی ۳.۶۷ درصدی اورانیوم توسط تهران تا برچیده شدن کامل این برنامه و نابود کردن آن.

عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، این خواسته را رد کرده و گفته که «حق غنی‌سازی ایران قابل مذاکره نیست».

همزمان با این تحولات، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز چهارشنبه به ایران سفر کرد و در تهران با مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور، و دیگر مقامات جمهوری اسلامی دیدار کرد.

او همان روز در گفت‌وگو با روزنامۀ لوموند اعلام کرد: «این‌بار آمریکا می‌خواهد به متنی ساده‌تر دست یابد؛ متنی که عاری باشد از تمام ضمائم بسیار فنی توافق ۲۰۱۵ [برجام] که در عمل پایدار نماندند».

آقای گروسی دربارۀ تعاملات ایران و آمریکا گفت این گفت‌وگوها در مرحلۀ «بسیار حساسی» قرار دارد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر