دوشنبه، اردیبهشت ۰۱، ۱۴۰۴

دونالد ترامپ هم جازدمی‌گوید «گفت‌وگوهای خوبی با ایران داشته‌ایم»

 

دونالد ترامپ هم جازدمی‌گوید «گفت‌وگوهای خوبی با ایران داشته‌ایم»


دونالد ترامپ، دو روز پس از دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا، به خبرنگاران گفت ایالات متحده گفت‌وگوهای بسیار خوبی با ایران داشته است.

وب‌سایت خبری اکسیوس نیز به‌نقل از دو منبع آگاه خبر داد که رئیس‌جمهور ایالات متحده قصد دارد روز دوشنبه یکم اردیبهشت با نخست‌وزیر اسرائیل دربارۀ آتش‌بس در غزه و همچنین مذاکرات هسته‌ای با ایران گفت‌وگو کند.

این اولین اظهارنظر آقای ترامپ دربارۀ دور دوم مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا است که روز شنبه در رم برگزار شد.

پس از این مذاکرات، مقامات ایرانی آن را «سازنده و روبه‌جلو» توصیف کردند و یک مقام ارشد آمریکایی هم به رویترز گفت مذاکرات رم با «پیشرفت بسیار خوبی» همراه بود.

براساس گزارش اکسیوس، رهبران آمریکا و اسرائیل قرار است در تماس تلفنی روز دوشنبه، علاوه بر موضوع آتش‌بس در غزه، دربارۀ مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا نیز گفت‌وگو کنند.

ترامپ و نتانیاهو دو هفته پیش در کاخ سفید دیدار کرده بودند.

نخست‌وزیر اسرائیل در یک پیام ویدئویی که در پایان سفرش به آمریکا ضبط شده بود، گفت که او و رئیس‌جمهور آمریکا، هر دو، بر سر این‌که ایران نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد توافق دارند.

او در عین حال افزوده بود که «این را می‌توان با یک توافق انجام داد، اما تنها در صورتی که آن توافق مشابه "مدل لیبی" باشد که همۀ تاسیسات هسته‌ای را منفجر کنند و همۀ تجهیزات را با نظارت و اجرای آمریکا از بین ببرند».

چند روز پس از این دیدار، مذاکرات ایران و آمریکا به‌طور رسمی از ۲۳ فروردین آغاز شد و پس از دو دوره گفت‌وگوهای هیئت‌های ایرانی و آمریکایی در مسقط و رم، قرار است دور سوم مذاکرات هفتۀ آینده در عمان برگزار شود.

در این فاصله دونالد ترامپ بارها عنوان کرده که تنها خواسته‌اش جلوگیری از دسترسی جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای است و مقامات تهران نیز بارها اعلام کرده‌اند که برچیده شدن برنامۀ هسته‌ای «خط قرمز» آن‌ها است.

روزنامۀ گاردین روز یکشنبه ۳۱ فروردین نوشت در مذاکرات اخیر دربارهٔ برنامه هسته‌ای ایران، دو مسئله اصلی مطرح بوده است: تعیین سرنوشت ذخایر اورانیوم با غنای بالا و دریافت تضمین‌هایی برای جلوگیری از تکرار خروج آمریکا از توافق.

کاظم غریب‌آبادی، معاون وزیر خارجه ایران و عضو هیئت ایرانی مذاکره‌کننده، نیز روز یکشنبه با بیان این‌که دو طرف «در حال استخراج اصول کلی مذاکرات» هستند، افزود: «مبانی تحریم یعنی قوانین تحریمی کنگره و دستورات اجرایی رئیس‌جمهور آمریکا باید حتماً لغو شود».

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، که همواره منتقد توافق برجام بوده است، اردیبهشت ۱۳۹۷ خروج آمریکا از این توافق را اعلام و فرمان اجرایی بازگشت تحریم‌ها را صادر کرد.

پس از آن، تهران از تعهدات برجامی خود عدول کرد و فعالیت‌های حساس هسته‌ای را افزایش داد و غنی‌سازی اورانیوم را به سطح ۶۰ درصد رساند.

دونلاد ترامپ بارها هشدار داده است که اگر جمهوری اسلامی ایران حاضر به توافق با آمریکا بر سر برنامۀ هسته‌ای‌اش نشود، ایران بمباران خواهد شد.

از سوی دیگر، بر اساس قطعنامۀ ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، کشورهای طرف برجام می‌توانند تا پیش از ۲۶ مهر امسال فرایند موسوم به مکانیسم ماشه را برای بازگرداندن فوری تمامی تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران فعال کنند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر