عراقچی در پکن: مذاکرات هستهای در مسیر درست پیش میرود؛ گفتگوی ترامپ و نتانیاهو

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، روز چهارشنبه در سفری رسمی وارد پکن شد تا با مقامات چین دربارهٔ موضوعات دوجانبه و بینالمللی، از جمله گفتوگوهای هستهای میان تهران و واشینگتن، رایزنی کند.
او گفت که در این سفر «ما بر سر اینکه چین چگونه میتواند به گفتوگوها با آمریکا کمک کند، مشورت میکنیم.»
وی هدف از این سفر را تبادلنظر در چارچوب «مشارکت راهبردی ایران و چین» عنوان کرد و گفت که در دیدار با مقامات چینی، پیام مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری ایران به شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین، را نیز تسلیم خواهد کرد. گفتوگو دربارهٔ اجرای برنامه همکاری ۲۵ ساله میان دو کشور نیز در دستور کار قرار دارد.
مذاکرات تهران و واشینگتن با میانجیگری عمان دو هفته پیش آغاز شده و قرار است شنبه آینده ادامه یابد. استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور غرب آسیا، در این دور از گفتوگوها حضور خواهد داشت.
عراقچی در حاشیه این سفر اظهار داشت که گفتوگوها با آمریکا «در مسیر درست پیش میرود»، هرچند بهگفتهٔ او برای قضاوت نهایی هنوز زود است. وی با ابراز خوشبینی محتاطانه، تأکید کرد که در صورت به گفتۀ او، پرهیز واشینگتن از خواستههای «غیرواقعی و ناممکن»، امکان دستیابی به توافق وجود دارد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، گفته است که اگر این مذاکرات ناموفق باشد، ایران در خطر بزرگی قرار خواهد گرفت.
ایالات متحده در آستانۀ مذاکرات جدید، تحریمهای جدیدی را علیه شبکهٔ تجارت نفت ایران، از جمله یک پایانهٔ ذخیرهسازی نفت خام در چین، وضع کرد.
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز چهارشنبه گفت که سیاست آمریکا در اعمال تحریم علیه جمهوری اسلامی «رویکردی خصمانه» و «بیاعتنایی آنها به حاکمیت قانون و حقوق بشر» است.
گفتوگوی رئیس جمهور آمریکا با نتانیاهو درباره ایران؛ ترامپ: در یک موضع هستیم
رئیس جمهور ایالات متحده با اشاره به تماس تلفنی خود با نخست وزیر اسرائیل گفت موضع دو طرف در مورد ایران و دیگر موارد یکی است؛ کاخ سفید هم اعلام کرد که بین آمریکا و اسرائیل هیچ اختلافی نیست.
دونالد ترامپ شامگاه سهشنبه دوم اردیبهشت در شبکه اجتماعی خود اعلام کرد که «تماس بسیار خوبی» با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، درباره ایران و موضوعات دیگر داشت.
آقای ترامپ نوشت: در مورد موضوعات متعددی از جمله تجارت، ایران و غیره صحبت کردیم. تماس بسیار خوب پیش رفت. ما در هر موردی موضع یکسان داریم.
سخنگوی کاخ سفید نیز گفت که دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو «تماس خوبی» داشتند و «به طور خاص درباره ایران و مذاکراتی که بین ایران و ایالات متحده در حال انجام است گفتوگو کردند».
کارولین لویت در نشست خبری خود افزود: «رئیس جمهور ترامپ بارها تصریح کرده و من باز تکرار میکنم، هیچ اختلافی بین ایالات متحده و دولت اسرائیل وجود ندارد و او قویا از متحدمان [اسرائیل] حمایت میکند.»
سخنگوی کاخ سفید با اشاره به اینکه آقای ترامپ در این تماس بار دیگر بر لزوم جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای تاکید کرد، بار دیگر به موضع رئیس جمهور آمریکا اشاره کرد که «ما خواهان توافق هستیم و ایران باید انتخاب کند».
ایران و آمریکا طی دو هفته اخیر دو دور مذاکره هستهای در مسقط و رم برگزار کردهاند و استیو ویتکاف و عباس عراقچی از طرف واشینگتن و تهران در این مذاکرات شرکت داشتهاند.
دور بعدی مذاکرات قرار است شنبه پیش رو بار دیگر در مسقط برگزار شود و وزارت خارجه ایران روز دوشنبه اعلام کرد که زمان مذاکرات در سطح کارشناسی که قرار بود چهارشنبه برگزار شود تغییر کرده و همزمان با مذاکرات اصلی در روز شنبه برگزار خواهد شد.
دونالد ترامپ روز دوشنبه هم اعلام کرد که دیدارها و گفتوگوهای خوبی با ایران انجام شده است.
با این حال سخنگوی وزارت خارجه ایران در همان روز دوشنبه اسرائیل را به تلاش برای «اخلال» در مذاکرات تهران و و اشینگتن متهم کرد.
اسماعیل بقایی مدعی شد که بین اسرائیل و جریانهایی در آمریکا «نوعی ائتلاف شکل گرفته است تا بتوانند مانع از روندها و گفتگوها شوند».
در هفتههای اخیر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، چند بار تاکید کرد که کشورش هرگز اجازه دستیابی ایران به سلاح هستهای را نخواهد داد.
در همین حال رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز سهشنبه در کنفرانس سیاست هستهای که بنیاد کارنگی در واشینگتن برگزار کرده است گفت مذاکرات فعلی بین ایران و آمریکا «یک روند جدی» و مورد استقبال است.
او همچنین با تاکید بر نقش آژانس در اجرای راستیآزمایی تصریح کرد که «بدون راستیآزمایی، هر توافقی تنها یک تکه کاغذ است».
.@rafaelmgrossi at #NUKECON: We should all welcome that there is now a serious process between Iran and the U.S., but any agreement without verification is just a piece of paper
یک روز پیشتر بنیاد کارنگی از لغو سخنرانی آنلاین عباس عراقچی در این کنفرانس خبر داده و دلیل آن را درخواست طرف ایرانی در آخرین لحظات برای حذف قسمت پرسش و پاسخ اعلام کرد.
عباس عراقچی با بیان اینکه در زمان مذاکرات هستهای با آمریکا مایل به «مذاکره در ملأ عام» نیست متن سخنرانی خود را که قرار بود در این کنفرانس ارائه کند منتشر کرد.
او در این متن از جمله گفته است که ایران در بلندمدت قصد ساخت «دستکم ۱۹ رآکتور» دیگر را دارد و مشارکت شرکتهای آمریکایی در این «دهها میلیارد دلار قرارداد بالقوه» را در دسترس آنها قرار میدهد.
روز سهشنبه همچنین هیثم بن طارق، سلطان عمان که کشورش میانجیگری مذاکرات ایران و آمریکا را بر عهده دارد، در مسکو با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، دیدار و گفتوگو کرد.
به گفته دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، در این دیدار درباره «تلاشهای میانجیگرانه عمان» بحث شد.
همچنین یوری اوشاکوف، دستیار سیاست خارجی کرملین، به خبرگزاری اینترفکس گفت که رهبران دو کشور درباره «پیشرفت مذاکرات بین نمایندگان ایران و آمریکا» گفتوگو کردند.
او افزود که مسکو «ارتباط نزدیک با همکاران ایرانی» را حفظ میکند و «هر جا که بتوانیم کمک میکنیم».
پیش از این روزنامه نیویورک تایمز گزارش داده بود که یکی از گزینههای مورد بحث در مذاکرات اخیر ایران و آمریکا، انتقال ذخایر اورانیوم غنیشده ایران به کشوری ثالث و احتمالا روسیه است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر