یکشنبه، فروردین ۳۱، ۱۴۰۴

دیدار دو مقام ارشد اسرائیل با ویتکاف؛ ایران می‌گوید امکان توافق با آمریکا وجود دارد

 

دیدار دو مقام ارشد اسرائیل با ویتکاف؛ ایران می‌گوید امکان توافق با آمریکا وجود دارد


استیو ویتکاف (وسط) در کاخ الیزه فرانسه برای مذاکرات صلح اوکراین و روسیه
استیو ویتکاف (وسط) در کاخ الیزه فرانسه برای مذاکرات صلح اوکراین و روسیه

سایت «اکسیوس» گزارش داد که دو مقام ارشد اسرائیلی با استیو ویتکاف، نمایندهٔ ویژهٔ دونالد ترامپ در امور خاورمیانه، دیدار کردند تا دربارهٔ مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا گفت‌وگو کنند.

اکسیوس به نقل از سه منبع اسرائیلی نوشته که این دیدار روز جمعه ۲۹ فروردین انجام شد.

ران دارمر، وزیر امور استراتژیک اسرائیل، و دیوید بارنع، رئیس موساد، دو مقامی بودند که در پاریس با آقای ویتکاف دیدار کردند تا قبل از دور دوم مذاکرات، «بر موضع ایالات متحده تأثیر بگذارند».

نمایندهٔ ویژهٔ ترامپ در امور خاورمیانه که برای مذاکرات مربوط به اوکراین و روسیه به پایتخت فرانسه سفر کرده است، گفته که دولت جدید آمریکا به دنبال حل بحران هسته‌ای ایران از راه‌ دیپلماتیک است و این‌که اطمینان پیدا کند ایران دیگر امکان غنی‌سازی اورانیوم نخواهد داشت.

آقای ویتکاف که پیشتر بر غنی‌سازی اورانیوم ۳.۶۷ درصدی ایران صحه گذاشته بود، هفتهٔ گذشته نظر خود را تغییر داد و تأکید کرد که ایران باید تمام برنامه غنی‌سازیش را متوقف و نابود کند.

عباس عراقچی که ریاست هیئت نمایندگی ایران را در مذاکرات ۲۲ فروردین در مسقط به عهده داشت، روز جمعه وارد رم شد تا در دور دوم مذاکرات با ویتکاف شرکت کند.

او گفته که «در دور اول میزانی از جدیت را در طرف مقابل مشاهده کردیم. اگر درخواست‌هایی که عملی نباشند صورت نگیرد امکان توافق وجود دارد».

وزیر خارجهٔ ایران با بیان این‌که «ما فقط مذاکرات غیرمستقیم خواهیم داشت»، افزود: «ما در دور اول در خصوص هسته‌ای و رفع تحریم‌ها صحبت کردیم».

دور دوم گفت‌وگوها بین دو کشور قرار است روز شنبه ۳۰ فروردین در پایتخت ایتالیا برگزار شود و احتمالا از ساعت ۱۱ صبح به وقت اروپا آغاز می‌شود و به نوشته اکسیوس، «دست‌کم پنج ساعت طول خواهد کشید».

آمریکا خواهان آن است که این دور با تعیین چارچوبی برای گام‌های بعدی مذاکرات پایان یابد.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، نگران است که ایران به مانند توافق سال ۱۳۹۴ موسوم به «برجام» توان غنی‌سازی خود را حفظ کند، و خواستار برچیده شدن آن است.

جمهوری اسلامی ایران که می‌گوید برنامه هسته‌ایش اهداف «صلح‌آمیز» دارد، هرگونه تلاش برای ساخت بمب اتمی را رد کرده و یادآور شده که «حق غنی‌سازی آن قابل مذاکره نیست».

در همین حال، خبرگزاری رویترز روز جمعه در گزارشی به نقل از یک «مقام ارشد ایرانی» که نام او فاش نشده است، نوشته که «ایران در مذاکرات هفتهٔ گذشته به ایالات متحده گفت آماده پذیرش برخی محدودیت‌ها در مورد غنی‌سازی اورانیوم است اما به تضمین‌های محکمی نیاز دارد که رئیس‌جمهور آمریکا دوباره از توافق هسته‌ای خارج نخواهد شد».

آقای ترامپ که در دولت اول خود بین سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ از منتقدان سرسخت «برجام» بود و آن را «وحشتناک‌ترین توافق» خوانده بود، اردیبهشت سال ۱۳۹۷ از آن خارج شد و تحریم‌ها علیه تهران را بازگرداند.

او در هفته‌های اخیر بارها گفته که به دنبال دستیابی به توافقی تازه با ایران است و تنها چیزی که می‌خواهد این‌ است که تهران به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت.

گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نشان می‌دهد که میزان ذخایر اورانیوم ایران به سطحی رسیده است که در صورت غنی‌سازی ۹۰ درصدی، برای ساخت شش بمب اتمی کفایت می‌کند.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، نیز به شماره روز ۲۷ فروردین روزنامه «لوموند» گفت: «هرچند ایران مواد لازم برای ساخت نه فقط یک، بلکه چند بمب را در اختیار دارد، اما هنوز سلاح هسته‌ای ندارد».

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر