مدیرکل آژانس: ایران مواد لازم را برای ساخت چند بمب هستهای در اختیار دارد

مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی خواستار نقشآفرینی این نهاد وابسته به سازمان ملل در گفتوگوهای اخیر بین ایران و آمریکا شد و هشدار داد که ایران فاصلهٔ چندانی با قابلیت تولید سلاح هستهای ندارد.
رافائل گروسی در این زمینه به شمارهٔ روز چهارشنبه ۲۷ فروردین روزنامهٔ «لوموند» گفت: «هرچند ایران مواد لازم برای ساخت نه فقط یک، بلکه چند بمب را در اختیار دارد، اما هنوز سلاح هستهای ندارد».
اظهارات مدیرکل آژانس در روزی منتشر شد که او به تهران سفر کرده است.
آقای گروسی افزود: «این وضعیت مانند پازلی است که قطعات آن فراهم شده، اما هنوز بههم متصل نشدهاند. هنوز تا دستیابی کامل به سلاح فاصله باقی است. با این حال، باید اذعان کرد که این فاصله زیاد نیست. در چهار سال گذشته، شتاب فعالیتهای ایران در این زمینه بسیار چشمگیر بوده است».
رافائل گروسی عصر چهارشنبه برای سفری دو روزه وارد تهران شد و قرار است در همین روز با وزیر امور خارجه ایران و روز پنجشنبه با محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی دیدار کند.
سفر آقای گروسی به تهران پیش از دور بعدی گفتوگوهای هستهای ایران و آمریکا انجام میشود.
او در ادامه مصاحبه خود با لوموند تأکید کرد که بدون مشارکت آژانس، هیچ توافقی دربارهٔ برنامه هستهای ایران معنا نخواهد داشت و صرفاً «تکهای کاغذ» خواهد بود.
مدیرکل آژانس افزود برای اینکه توافق معنا پیدا کند، «باید سامانهای قوی برای راستیآزمایی و نظارت وجود داشته باشد که تنها ما قادر به ارائه آن هستیم».
آقای گروسی هدف از سفر خود به تهران را «بازسازی اعتماد» و «احیای دامنهٔ نظارتهای فنی آژانس» عنوان کرد که پس از تعلیق برجام و پایان اجرای پروتکلهای الحاقی کاهش یافته است.
طبق گزارشهای قبلی آژانس، ذخایر اورانیوم با غلظت بالای ایران مواد اولیه کافی برای ساخت بیش از شش بمب اتمی را فراهم میکند.
عدم همکاری تهران با بازرسان آژانس، همراه با تولید اورانیوم با غنای نزدیک به درجه تسلیحاتی، از دلایل اصلی افزایش تنشها دربارهٔ برنامه هستهای ایران بهشمار میرود.
آمریکا، اسرائیل و دیگر کشورهای غربی خواهان جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای هستند.
با این حال، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در دوره نخست ریاستجمهوری خود در سال ۲۰۱۸ بهطور یکجانبه از توافق هستهای ایران خارج شد؛ توافقی که با هدف محدودسازی برنامه هستهای ایران در برابر رفع تحریمها تنظیم شده بود. پس از آن، تهران نیز بهتدریج از اجرای تعهدات خود در این توافقنامه سرباز زد.
ترامپ اخیراً تهدید کرده است که در صورت عدم توافق ایران برای محدود کردن برنامه هستهایش، گزینهٔ اقدام نظامی را بررسی خواهد کرد.
ایران و آمریکا روز ۲۲ فروردین در مسقط، پایتخت عمان، گفتوگوهایی را دربارهٔ توافق احتمالی جدید آغاز کردند. هر دو طرف این رایزنی بیش از دو ساعته را «محترمانه و سازنده» توصیف کرده و بر ادامهٔ گفتوگوها توافق کردند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر