یکشنبه، فروردین ۳۱، ۱۴۰۴

«پیشرفت» در مذاکرات؛ نیویورک‌تایمز: پیشنهاد ایران برای نظارت مشترک بر غنی‌سازی

 

«پیشرفت» در مذاکرات؛ نیویورک‌تایمز: پیشنهاد ایران برای نظارت مشترک بر غنی‌سازی


ترک محل مذاکرات رم از سوی مذاکره‌کنندگان ایران و آمریکا در روز شنبه
ترک محل مذاکرات رم از سوی مذاکره‌کنندگان ایران و آمریکا در روز شنبه

ایران دور دوم مذاکرات هسته‌ای با آمریکا را سازنده و رو به جلو خواند و وزیر خارجه عمان هم گفت که مذاکرات شتاب گرفته است؛ یک مقام ارشد آمریکایی هم از پیشرفت بسیار خوب در مذاکرات سخن گفت.

دور دوم مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا روز شنبه ۳۰ فروردین در رم، پایتخت ایتالیا، برگزار شد و به گفته دو طرف، حدود چهار ساعت ادامه داشت.

در این دور از مذاکرات نیز، مانند دور قبلی، استیو ویتکاف و عباس عراقچی مذاکره‌کنندگان اصلی از طرف آمریکا و ایران بودند.

مذاکرات در یکی از اماکن دیپلماتیک متعلق به عمان در شهر رم برگزار شد و در نزدیکی این ساختمان، نیروهای پلیس و همچنین خبرنگاران حضور داشتند.

ایران بار دیگر مذاکرات را «غیرمستقیم» و تبادل پیام بین دو سالن جدا توسط وزیر خارجه عمان اعلام کرده است؛ یک مقام ارشد آمریکا هم از «گفت‌وگوهای مستقیم و غیرمستقیم» سخن گفته است.

نیویورک‌تایمز: مشارکت احتمالی با کشورهای عربی

عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، پس از دیدار با استیو ویتکاف، نماینده دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، گفت که یک گروه کارشناسی طی روزهای آینده تشکیل جلسه خواهد داد تا جزئیات فنی را بررسی کند؛ از جمله تعیین سقف مجاز برای غنی‌سازی اورانیوم، میزان ذخایر هسته‌ای قابل نگهداری توسط ایران، و چگونگی نظارت و راستی‌آزمایی بر اجرای هرگونه توافق احتمالی.

روزنامه نیویورک‌تایمز روز شنبه در گزارشی در این مورد نوشت که «مقام‌های ایرانی گفته‌اند که زیرساخت هسته‌ای‌ای را که میلیاردها دلار برای آن سرمایه‌گذاری کرده‌اند، برنمی‌چینند و نابود نخواهند کرد. آقای ویتکاف نیز به‌صورت خصوصی به مقام‌های دولت آمریکا گفته که اگر بر برچیدن کامل این زیرساخت‌ها اصرار شود، بعید است بتواند به توافقی در این مذاکرات دست یابد.»

علی واعظ، مدیر پروژه ایران در گروه بین‌المللی بحران، به نیویورک‌تایمز گفت: آغاز مرحله فنی مذاکرات نشانه‌ای از عمل‌گرایی است و نشان می‌دهد که بحث دربارهٔ برچیدن برنامه هسته‌ای ایران بیشتر جنبهٔ تبلیغات عمومی داشته است.»

بنا بر گزارش نیویورک‌تایمز، «ایران پیشنهاد راه‌اندازی یک پروژهٔ مشترک برای ادارهٔ تأسیسات غنی‌سازی هسته‌ای خود را مطرح کرده است؛ گزینه‌ای که می‌تواند به دولت ترامپ این امکان را بدهد که اعلام کند توافقی متفاوت از آنچه در دوران اوباما بسته شد، به‌دست آورده است.»

نیویورک‌تایمز می‌نویسد که به گفتهٔ آقای واعظ و یکی از مقام‌های ارشد ایرانی آشنا با این مذاکرات، هنوز روشن نیست که ایالات متحده یا کشور ثالثی، ترجیحاً یکی از همسایگان عرب ایران در خلیج فارس، طرف این مشارکت باشد، اما چنین گزینه‌ای می‌تواند یک لایهٔ اضافی از تضمین را برای صلح‌آمیز بودن برنامهٔ هسته‌ای ایران فراهم کند. این مقام ایرانی به دلیل حساسیت مذاکرات نخواست نامش فاش شود.

آقای واعظ گفت: «مفهوم برنامه هسته‌ای ایران به‌صورت یک مشارکت مشترک با کشورهای عربی یا ایالات متحده، لایهٔ مضاعفی از نظارت در محل ایجاد می‌کند که ماهیت صلح‌آمیز این برنامه را تضمین خواهد کرد.»

این مقام ارشد ایرانی همچنین به نیویورک‌تایمز گفت که ایران آمادگی دارد ذخایر اورانیوم غنی‌شدهٔ خود را به روسیه یا کشور دیگری منتقل کند، مشابه کاری که در آغاز اجرای توافق سال ۲۰۱۵ (برجام) انجام داد. ایران از آن زمان به بعد به‌طور چشم‌گیری میزان این ذخایر را افزایش داده است، و اکنون به اندازه‌ای اورانیوم با غنای ۶۰ درصد در اختیار دارد که اگر تصمیم به تسلیحاتی‌کردن آن بگیرد، می‌تواند برای ساخت بیش از شش بمب هسته‌ای کافی باشد.»

نیویورک‌تایمز در پایان گزارش خود می‌نویسد که: رسانه‌های ایرانی و برخی از مفسران محافظه‌کار تصویری از پرچم‌های کوچک ایران و آمریکا را که کنار یکدیگر روی میز مذاکرات قرار گرفته بودند، منتشر کردند؛ تصویری متفاوت با سوزاندن یا لگدمال‌کردن پرچم آمریکا که معمولاً در راهپیمایی‌های طرفداران دولت دیده می‌شود.


مقام ارشد آمریکا: پیشرفت بسیار خوبی داشتیم

یک مقام ارشد آمریکایی گفت که مذاکرات رم با «پیشرفت بسیار خوبی» همراه بود.

به گزارش رویترز، این مقام ارشد آمریکایی که خواست نامش فاش نشود شامگاه شنبه به گروهی از خبرنگاران گفت: «امروز در رم بیش از چهار ساعت در دور دوم مذاکرات خود پیشرفت بسیار خوبی در گفت‌وگوهای مستقیم و غیرمستقیم داشتیم.»

به نوشته وبسایت اکسیوس، این مقام آمریکایی همچنین با اشاره به توافق دو طرف برای دیدار دوباره در هفته آینده، از عمان برای تسهیل مذاکرات و از ایتالیا برای میزبانی مذاکرات شنبه قدردانی کرد.

مقام‌های ایالات متحده هنوز به طور رسمی درباره دور دوم مذاکرات هسته‌ای با ایران اظهار نظر نکرده‌اند.

گفت‌وگو با جان لیمبرت دربارۀ مذاکرات ایران و آمریکا
 

اظهار خوش‌بینی محتاطانه ایران و «ناکافی» خواندن برجام

در همین حال عباس عراقچی اواخر شامگاه شنبه در توییتی به زبان انگلیسی نوشت که «جو نسبتا مثبت در رم» باعث پیشرفت در مسیر دستیابی به توافق احتمالی شده است.

او افزود: «در حال حاضر شاید خوش‌بینی موجه باشد اما تنها با احتیاط زیاد.»

عباس عراقچی ساعاتی پیش از این نوشته، دیدگاه رهبر جمهوری اسلامی را تکرار کرده و به تلویزیون ایران گفته بود: «دلیلی برای خوش‌بینی زیاد و بدبینی زیاد وجود ندارد.»

او در پست خود در شبکه اجتماعی ایکس افزود: در مذاکرات رم «تصریح کردیم که بسیاری در ایران بر این باورند که برجام دیگر برای ما کافی نیست و تنها چیزی که از آن باقی مانده "درس‌های فراگرفته شده" است. شخصا با این دیدگاه موافق‌ام.»

دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، که همواره منتقد توافق برجام بوده است اردیبهشت ۱۳۹۷ خروج آمریکا از این توافق را اعلام کرد و پس از آن، ایران از تعهدات برجامی خود عدول کرد و فعالیت‌های حساس هسته‌ای را افزایش داد.

بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که بر برجام صحه می‌گذارد، کشورهای طرف برجام می‌توانند تا پیش از ۲۶ مهر امسال فرایند موسوم به مکانیسم ماشه را برای بازگرداندن فوری تمامی تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران فعال کنند.

 Relatively positive atmosphere in Rome has enabled progress on principles and objectives of a possible deal. We made clear how many in Iran believe that the JCPOA is no longer good enough for us. To them, what is left from that deal are "lessons learned". Personally, I tend to

عمان: مذاکرات شتاب گرفته است

در همین حال وزیر خارجه پادشاهی عمان با تشکر از «رویکرد بسیار سازنده» نمایندگان آمریکا و ایران در مذاکرات رم، شامگاه شنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «این گفت‌وگوها در حال شتاب گرفتن است و در حال حاضر حتی امر بعید هم ممکن شده است.»

بدر البوسعیدی که میانجی مذاکرات هسته‌ای ایران و ایالات متحده است همچنین بیانیه وزارت خارجه عمان را بازنشر کرده که در آن آمده است مذاکره کنندگان دو طرف موافقت کردند که وارد مرحله‌ بعدی مذاکرات شوند.

بر اساس این بیانیه، این مذاکرات «با هدف دستیابی به توافقی عادلانه، پایدار و الزام‌آور انجام می‌شود» و این توافق «اطمینان خواهد داد که ایران کاملا عاری از سلاح‌های هسته‌ای باقی بماند، تحریم‌ها [علیه این کشور] لغو شوند و در همین حال، توانایی توسعه انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز خود را حفظ کند.‌»


دیدارها با وزیر خارجه ایتالیا

آنتونیو تایانی، وزیر خارجه ایتالیا، با انتشار تصویری از ملاقات خود با عباس عراقچی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «رم پایتخت صلح و گفت‌وگو می‌شود.»

او با اشاره به اینکه وزیر خارجه ایران را به ادامه مسیر مذاکرات علیه سلاح‌های هسته‌ای تشویق کرده نوشت: «دولت ایتالیا امیدوار است که با هم بتوانیم به یک راه حل مثبت برای خاورمیانه برسیم.»

آقای تایانی یک روز پیشتر هم با همتای عمانی خود دیدار کرده بود و روز شنبه نیز با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، دیدار و گفت‌وگو کرد.

مدیرکل آژانس با انتشار تصاویری از این دیدار نوشت که از نقش سازنده ایتالیا در حمایت از صلح «در برهه‌ای حساس که دیپلماسی بسیار مورد نیاز است» استقبال می‌کند.

آقای گروسی روز پنجشنبه در تهران گفت‌وگوهای فشرده‌ای با مقام‌های ایران داشت.

 

Met @ItalyMFA_int’s @Antonio_Tajani today in Rome. I welcome Italy’s constructive and 
increasingly relevant role in support of peace at a critical moment when diplomacy is much needed
 


دور بعدی مذاکرات «در مسقط»

وزارت خارجه ایران شامگاه شنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که دور بعدی گفت‌وگوها قرار است شنبه ششم اردیبهشت با میانجیگری عمان در مسقط، پایتخت این کشور، برگزار شود.

به نوشته این بیانیه، با توجه به ضرورت بحث و بررسی دقیق در هر دو موضوع «اعتمادسازی هسته‌ای» و «رفع موثر تحریم‌ها» مقرر شد که هیئت‌های فنی ایران و آمریکا روز چهارشنبه در مسقط جلسه‌ای را با تسهیل‌گری وزارت خارجه عمان برگزار کنند.

همچنین به نوشته این بیانیه، در گفت‌وگوهای روز شنبه در رم طرف‌ها درباره «برخی از موضوعات مهم در حوزه رفع تحریم‌ها و موضوع هسته‌ای» تبادل نظر کردند.

واکنش‌ها در ایران

بازار بورس سرمایه صبح شنبه و پیش از مذاکرات روی خوشی به دور دوم مذاکرات نشان داد و با بیش از ۴۱ هزار واحد افزایش، برای اولین بار از کانال سه میلیون واحد عبور کرد.

در بازار ارز نیز پول ملی ایران اندکی تقویت شد و بهای هر دلار آمریکا که صبح شنبه بیش از ۸۵ هزار تومان بود، شامگاه شنبه به حدود ۸۳ هزار تومان کاهش یافت.

قیمت یورو هم شامگاه شنبه به ۹۴ هزار تومان، و پوند انگلیس به کمتر از ۱۱۰ هزار تومان رسید.

در هفته‌های اخیر افزایش تنش بین ایران و آمریکا باعث افزایش بهای ارز شده و از جمله قیمت هر دلار به بیش از ۱۰۵ هزار تومان رسیده بود.

قیمت طلا هم روز شنبه در ایران کاهش یافت و هر سکه طلای موسوم به «طرح امامی» ۷۵ میلیون تومان معامله شد.

صفحه اول اکثر روزنامه‌های چاپ تهران نیز صبح یکشنبه به مذاکرات رم اختصاص یافته است.


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر