شورای فدراسیون روسیه «معاهده جامع» با ایران را تصویب کرد

شورای فدراسیون روسیه روز چهارشنبه در نشست خود، لایحهٔ تصویب پیمان «مشارکت راهبردی جامع» میان روسیه و ایران را به تصویب رساند.
در مادهٔ اول این پیمان آمده است که دو طرف «در پی تعمیق و گسترش روابط در تمامی حوزههای مورد علاقهٔ مشترک هستند و تقویت همکاری در زمینهٔ امنیت و دفاع و نیز هماهنگی نزدیک فعالیتها در سطوح منطقهای و جهانی را دنبال میکنند».
در ادامه آمده است: «در صورتی که یکی از طرفین مورد تجاوز قرار گیرد، طرف دیگر نباید هیچ گونه کمک نظامی یا غیرنظامی به متجاوز ارائه دهد که به تداوم تجاوز کمک کند و باید تلاش کند تا اختلافات بهوجودآمده بر اساس منشور سازمان ملل و دیگر هنجارهای قابل اجرای حقوق بینالملل حلوفصل شوند.».
آندری رودنکو، معاون وزیر خارجه روسیه، روز ۱۹ فروردین تأکید کرده بود که معاهده مشارکت راهبردی میان روسیه و ایران، به معنای تشکیل اتحاد نظامی نیست.
او در پارلمان روسیه هشدار داد که وقوع احتمالی درگیری میان واشینگتن و تهران میتواند پیامدهای سنگینی برای منطقه به همراه داشته باشد، اما تأکید کرد: «در صورت وقوع چنین سناریویی، روسیه موظف به ارائه کمک نظامی نیست.»
این سخنان در حالی بیان میشود که جمهوری اسلامی ایران در سالهای اخیر و همزمان با آغاز جنگ اوکراین، روابط خود را با مسکو گسترش داده و تسلیحات مختلفی از جمله پهپادهای «شاهد» را در اختیار ارتش پوتین قرار داده است. این نوع از گسترش همکاری به قیمت اعمال تحریمهای جدید و گستردهتر علیه ایران تمام شده است.
گسترش روابط جمهوری اسلامی با مسکو در داخل ایران منتقدان بسیاری دارد و مخالفان با اشاره به رویکردهای پیشین روسیه، هشدار میدهند که مسکو باز هم ممکن است ایران را به اهرم خود در بازیهای بزرگتر تبدیل کند.
بندهای دیگر معاهده
بر اساس مفاد این پیمان، همچنین سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی دو کشور تحت توافقهای جداگانه با یکدیگر همکاری میکنند.
در معاهده تصریح شده است: «در چارچوب یک مشارکت راهبردی، بلندمدت و جامع، طرفین بر پایبندی خود به توسعهٔ همکاریهای نظامی-فنی در چارچوب توافقهای دوجانبه و با در نظر گرفتن منافع مشترک و تعهدات بینالمللی تأکید میکنند و این همکاری را عنصری مهم در تأمین امنیت منطقهای و جهانی میدانند».
دو کشور همچنین «در زمینههایی مانند کنترل تسلیحات، خلع سلاح، منع گسترش سلاحهای کشتارجمعی و تأمین امنیت بینالمللی، در چارچوب پیمانها و سازمانهای بینالمللی ذیربط که عضو آنها هستند، همکاری نزدیک دارند و در این موضوعات رایزنیهای منظم برگزار میکنند».
افزون بر این، دو طرف «از تقویت صلح و امنیت در منطقهٔ دریای خزر، آسیای مرکزی، قفقاز جنوبی و خاورمیانه حمایت میکنند و در جهت جلوگیری از دخالت یا حضور بیثباتکنندهٔ کشورهای ثالث در این مناطق همکاری داشته و دیدگاههای خود را در مورد دیگر نقاط جهان نیز با یکدیگر به اشتراک میگذارند».
بر پایهٔ این پیمان، ایران و روسیه همکاریهای تجاری و اقتصادی خود را در تمامی زمینههای مورد علاقهٔ مشترک، از طریق «کمیسیون دائمی همکاریهای اقتصادی» هماهنگ میکنند. دو کشور همچنین متعهد شدهاند از هرگونه اقدام قهری یکجانبه از سوی کشورهای ثالث که بر منافع آنها تأثیر بگذارد، حمایت نکنند.
در حوزه مالی، برنامههایی برای ایجاد زیرساختهای پرداخت مستقل، تسویهحساب با ارزهای ملی، تقویت ارتباطات بانکی و گسترش محصولات مالی ملی پیشبینی شده است.
همکاریهای حملونقلی، انرژی و نفت و گاز نیز بر پایهٔ منافع متقابل ادامه خواهد یافت و بهرهبرداری بهینه از منابع انرژی و توسعهٔ کریدور بینالمللی ترابری «شمال-جنوب» از جمله محورهای اصلی این همکاریها خواهد بود.
روسیه و ایران، هر دو تحت تحریمهای شدید غرب قرار دارند که شامل محدودیتهایی در صنایع حیاتی انرژی آنها میشود اما با وجود نگرانیهای کشورهای غربی و در میانه حمله نظامی روسیه به اوکراین و درگیریها در خاورمیانه، دو کشور همکاریهای نظامی و سیاسی خود را تقویت کردهاند.
کشورهای غربی ایران را به دلیل حمایت تسلیحاتی از روسیه هدف تحریمهای مضاعف قرار دادهاند، هرچند ایران این اتهامات را رد میکند و مدعی است که در جنگ روسیه علیه اوکراین «بیطرف» است.
کشورهای غربی میگویند ایران طی دو سال گذشته صدها پهپاد به روسیه ارسال کرده تا در جنگ اوکراین به کار گیرد. در ادامه گزارشهایی نیز از ارسال موشکهای جمهوری اسلامی به روسیه منتشر شد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر