پنجشنبه، آذر ۱۴، ۱۳۹۲

آمریکا: احتمالا خواستار حذف بخشی از نیروگاه اراک می‌شویم

پرونده‌ی هسته‌ای ایران

آمریکا: احتمالا خواستار حذف بخشی از نیروگاه اراک می‌شویم

 

رئیس مذاکره‌کنندگان آمریکا در مذاکرات ژنو می‌گوید، آمریکا احتمالا خواستار از بین رفتن بخش‌هایی از راکتور اتمی اراک خواهد شد. وندی شرمن گفت، توافق نهایی با ایران شامل حذف بخش‌های وسیعی از زیرساخت‌های اتمی ایران خواهد بود.
وندی شرمن، دیپلمات ارشد ایالات متحده آمریکا روز چهارشنبه (۴ دسامبر/ ۱۳ آذر) در واشنگتن تأکید کرد، آمریکا ممکن است ایران را تحت فشار قرار دهد تا در توافق نهایی اتمی با از بین بردن بخش‌هایی از راکتور هسته‌ای اراک موافقت کند.
طبق تفاهم‌نامه مقدماتی ماه گذشته (آبان‌) میان ایران و جامعه بین‌الملل ایران موافقت کرد تا تولید سوخت را در نیروگاه اراک متوقف سازد. نیروگاه تحقیقاتی ناتمام آب سنگین اراک یکی از موارد اختلاف در مناقشه هسته‌ای ایران است. غرب می‌گوید، تهران می‌تواند از این نیروگاه به منظور تولید پلوتونیوم برای ساخت بمب اتمی استفاده کند و ایران پاسخ می‌دهد که راکتور اراک برای ساخت ایزوتوپ‌های پزشکی در نظر گرفته شده است.
وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا در امور سیاسی در گفت‌وگو با برنامه خبری شبکه "پی بی اس" گفت، توافق جامع با ایران "شامل از بین رفتن زیرساخت‌های [اتمی] ایران در سطح وسیع" خواهد بود.
شرمن اضافه کرد که علت اصرار بر حذف بخش‌هایی از نیروگاه اراک عدم اطمینان غرب از مسالمت‌آمیز بودن فعالیت‌های این نیروگاه ۴۰ مگاواتی است.
وندی شرمن ریاست تیم مذاکره‌کننده آمریکا در مذاکرات اتمی ماه گذشته (نوامبر) در ژنو سوئیس را بر عهده داشت.
راکتور اتمی نیمه‌تمام اراک یکی از تأسیساتی بود که در کانون اختلاف‌های مذاکرات ژنو قرار داشت. ایران سرانجام پذیرفت که فعالیت‌های این راکتور را برای شش‌ماه متوقف سازد و در عوض تسهیل بخشی از تحریم‌های کشور را دریافت کند. توافق ژنو برای دو طرف فرصت شش‌ماهه‌ای پدید آورد تا با ادامه گفت‌وگوها راه را برای توافق فراگیر و نهایی باز کنند.
نیروگاه اراک می‌تواند منبع تولید پلوتونیوم باشد؛ یکی از دو ماده‌ای که می‌تواند به ساخت بمب اتمی منجر شود.
ایران می‌گوید، در طول توافق شش‌ماهه با گروه ۱+۵ (شامل نمایندگان آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) به ساخت راکتور اراک ادامه خواهد داد اما به ظرفیت سایت اضافه نخواهد شد و تولید سوخت جدید نیز انجام نمی‌شود. (بیشتر بخوانید: ظریف: ساخت‌وساز در نیروگاه هسته‌ای اراک ادامه خواهد داشت)
توافق ژنو مقدمه‌ای است برای توافق نهایی که در آن باید از جمله "تمامی نگرانی‌های مربوط به نیروگاه اراک" رفع بشود؛ اما روشن نیست که در نهایت قرار است تمام یا بخشی از نیروگاه اراک حذف شود

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر