دوشنبه، فروردین ۲۸، ۱۳۹۶

گزارش وزارت خارجه ایران درباره "موانع و چالش‌ها"ی اجرای برجام

گزارش وزارت خارجه ایران درباره "موانع و چالش‌ها"ی اجرای برجام

وزارت خارجه ایران بخشی از پنجمین گزارش خود به مجلس درباره روند اجرای برجام را به بررسی موانع و چالش‌های این روند اختصاص داد. در این گزارش نسبت به جدیت آمریکا در اجرای تعهداتش ابراز تردید شده است.
در مصوبه‌ای از مجلس شورای اسلامی که تائید توافق هسته‌ای میان ایران و کشورهای ۱+۵ محسوب می‌شود تصریح شده است: «وزیر امور خارجه موظف است روند اجرای توافقنامه را هر سه‌ماه یک بار به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گزارش دهد.»
پنجمین گزارش وزارت خارجه درباره روند اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در سه ماه گذشته (۲۶ بهمن ۹۵ تا ۲۶ فروردین ۹۶) در سه بخش تنظیم شده است: آخرین تحولات در حوزه فعالیت‌های هسته‌ای، آخرین تحولات در حوزه رفع تحریم‌ها، و موانع و چالش‌ها.
راکتور اراک و قرارداد با چین
در بخش نخست این گزارش که متن آن یکشنبه، ۲۷ فروردین در برخی خبرگزاری‌های داخلی، از جمله ایرنا و ایسنا منتشر شد، تصریح شده که پروژه مدرن‌سازی راکتور آب سنگین اراک طبق برنامه ادامه دارد و به همین منظور سه روز پیش قراردادی به چین به عنوان "مشاوره‌ بازطراحی" این راکتور در پکن به امضاء رسید.
بیشتر بخوانید: مشاور ترامپ: آمریکا فعلا به برجام پایبند است
مطابق توافق هسته‌ای وین، تاسیسات هسته‌ای اراک باید به گونه‌ای بازطراحی شود که توان تولید پولوتونیوم که در ساخت نوعی از بمب اتمی کاربرد دارد را نداشته باشد. این مسئله در جریان مذاکرات هسته‌ای با انتقادهای شدیدی در داخل ایران روبرو شده بود.
وزارت خارجه در بخش دوم گزارش خود خاطر نشان کرده که کارکرد مورد انتظار از برجام در حوزه اقتصادی، رفع موانع و محدودیت‌های گسترده ناشی از "تحریم‌های هسته‌ای" بوده و با اجرای برجام و رفع تحریم‌ها "گشایش‌های قابل ملاحظه‌ای حاصل شد و روند بازگشت به شرایط عادی آغاز گردید".
رفع "بخش اعظم" تحریم‌ها و آزادسازی میلیاردها دلار
مطابق این گزارش تحریم‌هایی که به خاطر فعالیت‌های هسته‌ای علیه جمهوری اسلامی وضع شدند مربوط به "حوزه نفت و گاز، حوزه حمل و نقل و حوزه بانکی و مالی، و حوزه‌های فرعی نیز شامل آب و برق، صنعت و تجارت، بهداشت و درمان، کشاورزی و..." بودند و "بخش اعظم" آنها رفع شده‌اند.
وزارت خارجه با اشاره به این که در گزارش‌های قبلی روند رفع تحریم‌ها "با تکیه بر آمار و اطلاعات واصله از دستگاه‌های اجرایی و اقتصادی کشور" تشریح شده می‌افزاید که به همین دلیل در گزارش سه ماهه گذشته و گزارش‌های آینده "صرفا تشریح آخرین تحولات در حوزه رفع موانع تحریمی مورد توجه قرار خواهد گرفت".
بیشتر بخوانید: دولت ترامپ و برجام، رویکردی نامعلوم با هدفی معلوم
در این گزارش آمده است: «از تاریخ اجرایی شدن برجام (۲۶ دی ۹۴) تا پایان سال ۱۳۹۵، بالغ بر ۲۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار از منابع ارزی کشور آزاد شده است که آزادسازی ۹ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار از این مبلغ مربوط به سه‌ماهه اخیر می‌باشد.»
دو برابر شدن صادرات نفت
دستگاه دیپلماسی دولت یازدهم در گزارش به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از افزایش میانگین تولید نفت و میعانات گازی به بیش از ۴ میلیون و ۳۳۷ هزار بشکه در سال گذشته و افزایش صادرات روزانه این محصولات به ۲ میلیون و ۶۳۹ بشکه خبر داده است. با این حساب تولید ۳۱ درصد و صادرات بیش از ۱۰۰ درصد رشد کرده است.
default

گزارش تصویری از روزی که برجام اجرایی و تحریم‌ها علیه ایران لغو شد

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر