سه‌شنبه، فروردین ۲۹، ۱۳۹۶

نقش خاتمی رباه مکار، اصلاح‌طلبان و رفسنجانی در نامزدی جهانگیری

نقش خاتمی رباه مکار، اصلاح‌طلبان و رفسنجانی در نامزدی جهانگیری

ظاهرا نامزدی جهانگیری در انتخابات ریاست جمهوری به درخواست خاتمی و شماری از بزرگان اصلاح‌طلب انجام شده است. گفته می‌شود این کار یکی از آخرین توصیه‌های رفسنجانی پیش از مرگ نیز بوده است.
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور ۲۶ فروردین و در آخرین روز از مهلت ثبت‌نام داوطلبان نامزدی در انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری، آمادگی خود را برای حضور در این رقابت‌ها به طور رسمی اعلام کرد.
بر خلاف اغلب کسانی که برای رقابت با حسن روحانی داوطلب نامزدی در انتخابات شده‌اند، اسحاق جهانگیری پس از ثبت‌نام اعلام کرد که او و روحانی "در کنار هم و مکمل هم" هستند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا جهانگیری گفته است: «در این دوره شخصاً داوطلب نبودم اما اصرار گروه‌ها و شخصیت‌های اصلاح‌طلب و تحول‌خواه و برخی از دوستان و مقامات باعث شد که در لحظات آخر بپذیرم و ثبت نام کنم.»
تاثیر نظر موافق خاتمی
الیاس حضرتی، نماینده تهران و عضو فراکسیون امید مجلس دهم، دوشنبه ۲۸ فروردین در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا خاطر نشان کرد که تاثیر نظر موافق رئیس جمهور پیش محمد خاتمی در ثبت‌نام جهانگیری بسیار زیاد بوده است.
بیشتر بخوانید: مفهوم انتخابات و کارکرد آن در دمکراسی‌های مدرن
استفاده از یک یا چند کاندیدای پوششی یا پشتیبان در رقابت‌های انتخاباتی ریاست جمهوری در میان اصلاح‌طلبان و اعضای دولت موافقان و مخالفانی دارد. چنان که حضرتی گفته، خاتمی از ابتدا با حضور یک کاندیدای پشتیبان در کنار روحانی موافق بوده است.
محمدرضا عارف، رئیس فراکسیون امید مجلس نیز تاکید کرده که نامزدی جهانگیری تصمیم شورای عالی اصلاح‌طلبان بوده که اعتقاد دارند بهتر است در کنار حسن روحانی، به عنوان کاندیدای اصلی این شورا نامزد دیگری نیز در انتخابات حضور داشته باشد.
حسین مرعشی، عضو هیئت رئیسه شورای عالی انتخاباتی اصلاح‌طلبان، می‌گوید در همان جلسه‌ای که اعضای این شورا حسن روحانی را به اتفاق آرا به عنوان نامزد نهایی خود برای انتخابات سال ۹۶ تعیین کردند، بحث استفاده از ظرفیت‌های انتخاباتی و معرفی یک نامزد دیگر نیز مطرح و این کار به هیئت رئیسه واگذار شد.
Iran 12. Präsidentschaftswahl | Eshagh Jahangiri (tasnimnews) جهانگیری پس از ثبت نام برای نامزدی در انتخابات: من و روحانی در کنار هم و مکمل هم هستیم.
مرعشی روز گذشته در تشریح روند انتخاب جهانگیری به خبرگزاری ایسنا گفت که هیئت رئیسه ابتدا یک فهرست پنج نفره انتخاب کرد و پس از مشورت با "بزرگان اصلاح‌طلب" به ویژه با محمد خاتمی، محمد موسوی خوئینی‌ها‌، عبدالله نوری و محمد رضا عارف در نهایت بر سر نامزدی جهانگیری توافق شد.
بیشتر بخوانید: انتخابات ۹۶؛ روحانی و رئیسی ثبت‌نام کردند
ظاهرا رایزنی‌ها با حسن روحانی و جلب موافقت او با نامزدی معاون اول رئیس جمهور تا بعد از ظهر آخرین روز از مهلت پنج روزه‌ی ثبت نام داوطلبان ادامه داشته است.
مرعشی می‌گوید سرانجام عصر شنبه، ۲۶ فروردین و پس از تائید حسن روحانی نامزدی جهانگیری نهایی شد و او برای ثبت‌نام به وزارت کشور رفت.
پیام مجرد، رئیس شاخه جوانان حزب اسلامی کار به خبرگزاری مهر گفت: «ثبت‌نام آقای جهانگیری در انتخابات، تصمیم شخص رئیس جمهور نبود بلکه تصمیمی مشترک میان شورای عالی اصلاح‌طلبان و رئیس دولت اصلاحات بود.»
متقاعد کردن حسن روحانی
پیام مجرد همچنین خاطر نشان کرد که صبح روز شنبه تعدادی از اصلاح‌طلبان در دیدار با روحانی او را در مورد ضرورت ثبت‌نام معاون اول رئیس جمهور در انتخابات پیش‌رو متقاعد کردند.
در این میان برخی از نزدیکان اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام که دی ماه سال گذشته درگذشت، گفته‌اند که او از موافقان ایده شرکت یک نامزد پشتیبان در انتخابات ریاست جمهوری دوره دوازدهم بوده و به نامزدی جهانگیری نظری مساعد داشته است.
قدرت‌الله علیخانی، مشاور پارلمانی رفسنجانی به "عصر ایران" گفت: «اصل این قصه كه كسی در كنار روحانی و كمك وی باشد، ایده مرحوم آیت‌الله هاشمی بود. منتها عمرشان وفا نكرد و نتوانستند خودشان این طرح را اجرایی کنند.»
او می‌گوید هاشمی رفسنجانی بیش از هر فرد دیگری جهانگیری را برای این کار مناسب می‌دانست. رفسنجانی و خاتمی نقش مهمی در پیروزی روحانی در انتخابات سال ۹۲ بر عهده داشته‌اند و حسن روحانی در نخستین نطق خود پس از اعلام نتایج این انتخابات از این دو شخصیت به طور ویژه قدردانی کرد.
آخرین توصیه‌های رفسنجانی
مرعشی نیز درباره نظر رفسنجانی درباره نامزد پشتیبان در کنار روحانی گفته است: «این موضوع جزو آخرین توصیه‌های مرحوم آیت‌الله هاشمی بود که خوشبختانه با وحدت جبهه اصلاحات و با هماهنگی رئیس جمهور محقق شد و باید گفت که آیت‌الله هاشمی پیش از فوت خود از آقای جهانگیری به عنوان چنین گزینه‌ای اسم می‌بردند.»
برخی از اصولگرایان ثبت‌نام جهانگیری در لحظه‌های آخر را به نگرانی‌های اصلاح‌طلبان و میانه‌روها در مورد احتمال رد صلاحیت حسن روحانی از سوی شورای نگهبان نسبت داده‌اند.
عارف در گفت‌وگو با روزنامه "اعتماد" تاکید کرده که رد صلاحیت روحانی "اصلا زمینه و موضوعیت ندارد" و اصلاح‌طلبان از این بابت نگران نیستند. جهانگیری نیز پس از ثبت‌نام تاکید کرده که "به هیچ وجه" احتمال نمی‌دهد صلاحیت روحانی تائید نشود.
بیشتر بخوانید: بحران هویت اصلاح‌طلبان و گره ناگشوده "ارتباط با رهبری"
گرچه ثبت‌نام جهانگیری در آخرین ساعت‌های مهلت قانونی انجام شد، ایده‌ی شرکت یک نامزد پوششی در انتخابات ریاست جمهوری و حتا حضور معاون اول روحانی در این نقش سابقه‌ای طولانی دارد.
محمد عطریانفر، عضو ارشد حزب کارگزاران سازندگی، دوم بهمن‌ماه سال پیش در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس در نظر گرفتن یک نامزد پوششی در کنار روحانی را نشانه "هوشیاری جریان اصلاحات" خوانده و افزوده بود که محمدعلی نجفی و جهانگیری گزینه‌های مناسبی برای این کار هستند و اولویت با معاون اول رئیس جمهور است.
Iran Präsidentschaftswahlkandidaten (Irna)

سومین روز ثبت‌نام انتخابات؛ از کاندیدای سه ساله تا حامی گرازها

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر