سه‌شنبه، اردیبهشت ۰۹، ۱۳۹۳

اژه‌ای از محاکمه غیابی ۴ تن از فعالان "فتنه ۸۸" خارج از کشور خبر داد

اژه‌ای از محاکمه غیابی ۴ تن از فعالان "فتنه ۸۸" خارج از کشور خبر داد

سخنگوی قوه قضاییه ایران گفته است که چهار نفر از "عوامل فتنه" در خارج از کشور بطور غیابی محاکمه و "تعدادی از جریان فتنه" نیز ممنوع‌الخروج شده‌اند. دولت روحانی بارها از ایرانیان خارج از کشور دعوت به بازگشت کرده است.
محسنی اژه‌ای دوشنبه (۸ اردیبهشت/۲۸ آوریل) در نشست خبری در تهران اعلام کرد، احکامی برای چهار نفر از "جریان فتنه" صادر شده است و روال قانونی در مورد آنان اجرا می‌شود. حکومت ایران واژه "فتنه" را در مورد منتقدان خود بکار می‌برد.

سخنگوی قوه قضائیه ایران نه نامی از این چهار نفر برد و نه اسامی کسانی که ممنوع‌الخروج شده‌اند را اعلام کرد. او گفت که به دلیل غیرقطعی بودن حکم کسانی که ممنوع‌الخروج شده‌اند، نامی از آن‌ها نخواهد برد.

ترس از بازگشت

بسیاری از ایرانیانی که به دلایل سیاسی ایران را ترک کر‌ده‌اند، علیرغم تمایل شدید به بازگشت، از اقدام به این کار خودداری می‌کنند. این در حالی است که دولت حسن روحانی، رئیس جمهور ایران بارها این ایرانیان را دعوت به بازگشت کرده است.
در دی‌ماه سال گذشته (۱۳۹۲) حسن قشقاوی، معاون وزارت خارجه در امور کنسولی حقوقی اعلام کرد که "غیر از مواردی که تحت تعقیب و دارای پرونده قضایی هستند، بقیه همه آزادند که به سرزمین مادری رفت‌وآمد داشته باشند."
حسن قشقاوی هم‌چنین گفته بود که کمیته بررسی بازگشت ایرانیان متشکل از نمایندگان چندین وزارتخانه از جمله وزارت اطلاعات و وزارت خارجه است.
قشقاوی متذکر شد: «ترس بسیاری از ایرانیان خارج از کشور برای بازگشت، یک ترس خودساخته است و هیچ ریشه‌ای ندارد. بخشی از نیامدن هموطنان ما ناشی از القائات اپوزیسیون در خارج از کشور است. در ایران هم مطلقا ترسی بابت ورود ایرانیان مهاجر به کشور وجود ندارد و در قانون کیفری ایران هم مطلبی تحت عنوان ممنوع‌الورود نداریم.»
در عین حال محسنی اژه‌‌ای همزمان گفت: «اگر فردی جرمی مرتکب شود و از کشور خارج شود یا اینکه در خارج از کشور جرمی مرتکب شود به محض آنکه به داخل کشور بازگردد از سوی دستگاه قضایی مورد تعقیب قرار خواهد گرفت. همچنین افرادی که نقشی در حوادث پس از انتخابات ۸۸ داشتند هم اگر به داخل کشور بازگردند به محض ورود تحت تعقیب قرار خواهند گرفت.»

سرمایه‌های خودی

سال گذشته حسن روحانی، رئیس جمهور ایران در گزارش عملکرد ۱۰۰ روزه خود از وجود فضای امن برای ایرانیان خارج از کشور در صورت بازگشت خبر داده بود.
روحانی در آذرماه ۹۲ در گفت‌وگویی تلویزیونی با ابراز امیدواری در مورد بازگشت همه ایرانیان خارج از کشور به ایران گفت: «در سفرهای خارجی ایرانیانی را دیدم که عشقشان به کشور حتی بیشتر از مردم داخل است. ما واقعاً سرمایه انسانی بسیار بزرگی در خارج از کشور داریم. امیدوارم همه آنها بازگردند و کمکشان را از ما دریغ نکنند. اگر به غیر از کمک مالی، کمک علمی و حمایت معنوی نیز داشته باشند باز هم این کشور برای خودشان است.»

روشن نیست این "سرمایه انسانی" در شرایطی که همه روزه گزارش‌هایی در نقض حقوق بشر و نبود حداقل امنیت برای منتقدان حکومت منتشر می‌شود در صورت بازگشت به کشور با چه واکنشی مواجه خواهد شد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر