سه‌شنبه، اردیبهشت ۰۲، ۱۳۹۳

ظریف: تعیین نظام حقوقی خزر باید هرچه سریع‌تر به نتیجه برسد

ظریف: تعیین نظام حقوقی خزر باید هرچه سریع‌تر به نتیجه برسد

وزیران خارجه در نشست وزرای خارجه پنج کشور ساحلی دریای خزر. ۲۲ آوریل ۲۰۱۴.
وزیران خارجه در نشست وزرای خارجه پنج کشور ساحلی دریای خزر. ۲۲ آوریل ۲۰۱۴.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، که برای شرکت در نشست وزرای خارجه پنج کشور ساحلی دریای خزر وارد مسکو شده‌است روز سه‌شنبه دوم اردیبهشت با ذکر این‌که تاکنون در نتیجه مذاکرات و تلاش‌های چند سال اخیر برای تدوین نظام حقوقی دریای خزر، «توافقات بسیار جزئی حاصل شده‌است» گفت که تعیین رژیم حقوقی این دریا «باید هرچه سریع‌تر به نتیجه برسد.»

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، آقای ظریف در این باره تأکید کرد: «ایران به عنوان یک طرف ذینفع اعتقاد دارد که مذاکرات ثمربخش برای تدوین نظام حقوقی جامع و پایدار ... باید هرچه سریع‌تر به نتیجه برسد.»

ایران، روسیه، جمهوری آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان سال‌هاست که بر سر تعیین وضعیت حقوقی دریای خزر اختلاف نظر دارند.

وزیر خارجه ایران روز سه‌شنبه در ادامه گفت که نظام حقوقی برای دریای خزر باید «مبتنی بر اصول و موازین حقوق بین‌الملل، منصفانه بودن نتایج تحدید حدود، اتفاق آرای پنج‌جانبه و انحصار حاکمیت حقوق حاکمه و صلاحیت در این دریا صرفاً به ۵ کشور ساحلی» باشد.

محمدجواد ظریف یادآور شد: «در نتیجه مذاکرات و تلاش‌های ارزنده چند سال اخیر، توافقات بسیار جزئی حاصل شده‌است. با این حال هنوز برخی ابعاد مهمی از حقوق و تکالیف کشورهای ساحلی به دلیل ماهیت چند بعدی و پیچیده، نیازمند مذاکرات کارشناسی بیش‌تری است که در نتیجه جدیت و عزم کشورها برای فهم مشترک، ما را نسبت به توافقات نهایی خوش‌بین می‌کند.»

به گفته آقای ظریف، معاهداتی که تاکنون به امضا رسیده در زمینه حفاظت از محیط زیست و همکاری‌های امنیتی در دریای خزر بوده و مذاکرات مربوط به بررسی موافقت‌نامه مدیریت و حفاظت از منابع زنده این دریا نیز ادامه دارد.

به گزارش خبرگزاری روسی ایتارتاس، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، نیز در مسکو در این نشست گفت که «رهبران کشورهای ما توجه زیادی به مسئله دریای خزر دارند.»

وی افزود که «چنین رویکردی از پشتیبانی مردم این کشورها نیز برخوردار است.»

آقای لاوروف در ادامه گفت: «در سال‌های اخیر موفق شده‌ایم زمینه‌های معاهده‌ای و قانونی را پی‌ریزی کنیم و تمامی مشکلات را بر مبنایی برابر و به حساب آوردن منافع یک‌دیگر حل و فصل کنیم.»

نشستی که روز دوشنبه یکم اردیبهشت در محل ساختمان مرکز تجارت جهانی در مسکو آغاز شد، نشست مقدماتی و کارشناسی پنج کشور ساحلی خزر است و ابراهیم رحیم‌پور، معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه، ریاست هیئت ایرانی در این نشست را برعهده دارد.

در این نشست وزیران خارجه کشورهای ساحلی دریای خزر به بررسی بیانیه پایانی چهارمین نشست سران پنج کشور ساحلی که قرار است پاییز در آستراخان روسیه برگزار شود، می‌پردازند.

بنا به گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا کل ذخایر نفتی دریای خزر ۱۹٫۶ میلیارد بشکه و ذخایر گازی این دریا ۱۰۶ تریلیون فوت مکعب ارزیابی می‌شود.

به‌جز ایران، همه کشورهای ساحلی دریای خزر از ذخایر انرژی خود در آب‌های این دریا بهره‌برداری می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری فارس، محمدجواد ظریف، در آغاز ورود خود به مسکو با بیان این‌که «با دوستان روس گفت‌وگوهای منظمی در چارچوب گروه ۱+۵، دوجانبه و همکاری‌های منطقه‌ای داریم» عنوان کرد که در حاشیه این نشست در دیدار با همتای روس خود در خصوص مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵، تحولات سوریه و افغانستان و اوضاع منطقه گفت‌وگو خواهد کرد.

وی افزود: «مسائل بسیار مهمی داریم که فردا با آقای لاوروف درباره آن بحث خواهیم کرد.»

این دومین سفر محمدجواد ظریف به مسکو است. وزیر خارجه ایران اواخر سال گذشته در راستای گسترش مناسبات تهران و مسکو به روسیه سفر کرده بود.

سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز سال گذشته و در زمان وزارت محمدجواد ظریف به تهران سفر کرد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر