شنبه، فروردین ۳۰، ۱۳۹۳

صالحی: ایران آماده‌ی بازطراحی راکتور اراک است

صالحی: ایران آماده‌ی بازطراحی راکتور اراک است

شبکه العالم از قول رئیس سازمان انرژی اتمی نوشت، ایران در مذاکره با ۱+۵ درباره راکتور اراک پیشنهادی ارائه کرد که "مورد استقبال" آنها قرار گرفت. مطابق برخی گزارش‌ها صالحی گفته با این پیشنهاد "موافقت شد."
پایگاه اینترنتی شبکه خبری العالم عصر شنبه (۳۰ فروردین/ ۱۹ آوریل) متن گفت‌وگویی با رئیس سازمان انرژی اتمی ایران را منتشر کرد که بخشی از آن به مهم‌ترین مسائل مورد اختلاف در مذاکرات هسته‌ای با کشورهای ۱+۵ اختصاص دارد.
علی اکبر صالحی به فرستنده عربی‌زبان صدا و سیما گفته است: «در خصوص موضوع مربوط به آب سنگین اراک نیز با کشورهای عضو ۱+۵ مذاکره شد و پیشنهاد ما باز طراحی قلب راکتور اراک و کاهش پلوتونیوم تولیدی به میزان یک پنجم بود که مورد استقبال ۱+۵ قرار گرفت.»
پذیرش بازرسی خارج از مقررات
حساسیت بر سر تاسیسات آب سنگین اراک به قابلیت چنین نیروگاه‌هایی برای تولید پلوتونیوم مربوط می‌شود که در ساخت نوعی بمب اتمی کاربرد دارد. ایران هدف تاسیسات اراک را تولید رادیوایزوتوپ برای مصرف دارویی و پزشکی عنوان می‌کند.
جمهوری اسلامی پس از توافق هسته‌ای ژنو با امضای بیانیه‌ی مشترکی با سازمان بین‌المللی انرژی اتمی، به بازرسان این سازمان امکان داد به اطلاعات لازم از فعالیت در برخی مراکز هسته‌ای دسترسی داشته باشند و از تاسیسات اراک بازدید کنند.
بر اساس توافق ژنو که از بیستم ژانویه برای شش ماه به اجرا گذاشته شد ایران ضمن پذیرش بازرسی‌های گسترده از تاسیسات هسته‌ای متعهد شده ذخایر اورانیوم ۲۰ درصد غنی‌شده‌ی خود را رقیق کند یا به شکل برگشت‌ناپذیری به اکسید تبدیل کند.
علی‌اکبر صالحی با اشاره به این که ایران به بازرسان آژانس "حتی خارج از حیطه مقررات و توافقنامه پادمانی اجازه بارزسی" داده از رقیق کردن نیمی از اورانیوم ۲۰ درصدی به ۵ درصد خبر داد و گفت کار رقیق‌سازی ۲۳ فروردین به پایان رسیده است.
انگیزه ایران برای شتاب رقیق‌سازی
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی روز شنبه، ۳۰ فروردین به خبرگزاری ایسنا گفت که هنوز روند تبدیل نیمی از ذخایر اورانیوم ۲۰ درصدی به اکسید اورانیوم آغاز نشده است.
ظاهرا علت این امر آماده نبودن تاسیسات و امکانات فنی برای اکسید کردن اورانیوم است. در همین حال العالم به نقل از صالحی نوشت که "اکسیداسیون و رقیق‌سازی هر دو به خوبی در حال اجراست."
چنانکه رئیس سازمان انرژی اتمی می‌گوید جمهوری اسلامی مایل است این مرحله از توافق را هر چه زودتر پشت سر بگذارد: «طبق توافق اگر رقیق‌سازی اورانیوم سرعت بیشتری داشته باشد، در پرداخت اقساط اموال بلوکه شده ایران نیز تسریع خواهد شد.»
رئیس سازمان انرژی اتمی حدود یک هفته پس از امضای توافق‌نامه ژنو (سوم آذر ۹۲) اعلام کرد که تاسیسات اراک مانند غنی‌سازی اورانیوم "خط قرمز" جمهوری اسلامی است.
صالحی بهمن ماه سال پیش نیز گفته بود، ایران می‌تواند با تغییراتی در طراحی راکتور اراک نگرانی غرب از تولید پلوتونیوم در این تاسیسات را کاهش دهد.
تاسیسات راکتور آب سنگین اراک تاسیسات راکتور آب سنگین اراک
موافقت با مذاکره با آمریکا، دو سال پیش
اظهارات صالحی در گفتگو با شبکه العالم در برخی از رسانه‌های داخلی و شماری از خبرگزاری‌های خارجی اندکی متفاوت نقل شده است. بر این اساس او گفته که اختلاف بر سر تاسیسات اراک "تقریبا حل شده" و کشورهای ۱+۵ با پیشنهاد ایران برای بازطراحی راکتور اراک موافقت کرده‌اند.
پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان، به عنوان طرف‌های مذاکره هسته‌ای با ایران تا کنون درباره این پیشنهاد به طور رسمی واکنشی از خود نشان نداده‌اند.
کمالوندی در این مورد به خبرگزاری ایسنا گفت: «اطلاعات طراحی به روز شده راکتور ۴۰ مگاواتی اراک در چارچوب توافق ژنو به آژانس داده شده است و قرار است در مذاکرات آینده که ۱۵ اردیبهشت میان ایران و آژانس برگزار می‌شود، درباره جزییات برای دست یافتن به رهیافت پادمانی راکتور اراک دنبال شود.»
صالحی همچنین گفته است که رهبر جمهوری اسلامی حدود دو یا دو سال و نیم پیش (در زمان دولت احمدی‌نژاد) با آغاز مذاکره مستقیم هسته‌ای با آمریکا موافقت کرده بود و این گفتگوها در دولت حسن روحانی ادامه پیدا کرد. او پیشتر زمان موافقت خامنه‌ای با این کار را فروردین ۹۲ اعلام کرده بود.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر