شنبه، فروردین ۱۹، ۱۳۹۶

وزیر خارجۀ فرانسه: حملۀ موشکی آمریکا به سوریه، پیامی به روس‌ها و ایرانی‌هاست

وزیر خارجۀ فرانسه: حملۀ موشکی آمریکا به سوریه، پیامی به روس‌ها و ایرانی‌هاست

mediaموشکهای آمریکایی از دو ناو مستقر در مدیترانه شلیک شدندReuters/پنتاگون
حملۀ نظامی آمریکا به پایگاۀ هوائی شعیرات در استان حمص در سوریه، ناخرسندی حامیان بشار اسد را برانگیخت. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، این بمباران را «حمله» به حاکمیّت یک «کشور مستقل» توصیف کرد و خواستار تشکیل فوری اجلاس شورای امنیّت سازمان ملل متحد شد. مسکو همچنین به طور یکطرفه، توافق ایمنی پروازها با آمریکا را لغو کرد. در اینحال در پاریس، وزیر خارجۀ فرانسه گفت که معنای حملۀ آمریکا اینست که مسکو و تهران باید از پشتیبانی بشار اسد دست بردارند.
آمریکا، پیش از حمۀ موشکی به پایگاه شعیرات، روسیه را از قریب الوقوع بودن آن مطلع کرده بود.
علاوه بر مسکو، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز این حمله را «بشدت محکوم» کرد و گفت چنین عملیِاتِ یکجانبه‌ای به تحکیم تروریسم در سوریه و پیچیده کردن وضع در این کشور و منطقه منجر می‌شود.
متحدان آمریکا و از جمله انگلستان، فرانسه، ترکیه، اسرائیل، عربستان سعودی و ... از این اقدام استقبال کردند. لندن اعلام کرد که با قاطعیت از این حمله پشتیبانی می‌کند و آنکارا هم آن را "مثبت" ارزیابی کرد.

شلیک ۵٩ موشک آمریکایی
 
طی شب پنجشنبه به جمعه ٧ آوریل/١٨ فروردین، ۵٩ موشک «توماهاوک» از دو ناو آمریکایی مستقر در مدیترانه به سوی پایگاه شعیراتشلیک شد.
ارتش سوریه اعلام کرد که شش نفر در این حمله کشته شده و خسارات مادی فراوانی ایجاد شده است. سازمان دیدبان حقوق بشر سوریه نیز گفت که فرودگاه شعیرات تقریباً به کلی ویران شده است.

بلافاصله بعد از حمله، دونالد ترامپ در یک پیام تلویزیونی توضیح داد که این عملیات نظامی، مستقیماً با کاربرد سلاح شیمیایی و «وقایع هولناک اخیر» مرتبط است. روز سه‌شنبۀ گذشته، حملۀ شیمیایی در خان شیخون سوریه ٨۶ قربانی گرفته بود.

مقامات آمریکایی نگفته‌اند که آیا عملیات نظامی علیه سوریه ادامه خواهد یافت یا خیر.

پیامی برای مسکو و تهران
 
در فرانسه، ژان مارک ارو، وزیر خارجه گفت که حملۀ آمریکا "پیامی به روس‌ها و ایرانی‌هاست". به گفتۀ اِرو، این پیام باید به تهران و مسکو بفهماند که دیگر نمی‌توانند از رژیم بشار اسد حمایت کنند.

روز جمعه ٧ آوریل، روسیه در آخرین واکنش خود اعلام کرد که توافق با آمریکا را در مورد "پیش‌گیری از حوادث هوایی" لغو می‌کند.
قبلاً مسکو و واشنگتن یادداشتی امضا کرده بودند که هدف آن حفظ امنیت هواپیماهای دو طرف بود. در واقع دو کشور می‌خواستند به عنوان مثال،  از آنچه میان ترکیه و روسیه رخ داد پرهیز کنند. در سال ٢٠١۵ ترک‌ها یک هواپیمای شکاری روسی را در مرز سوریه – ترکیه هدف قرار دادند. اما اینک با لغو یکطرفۀ این توافق، مسکو به طور غیرمستقیم به واشنگتن می‌فهماند که ممکن است نیروهای روسی به هواپیماهای آمریکایی تعرض کنند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر