مشاور ضحاک زمانه ویزیدعلی خامنهای: در صورت حمله به ایران، بازرسان اخراج و همکاری با آژانس قطع میشود

مشاور سیاسی رهبر جمهوری اسلامی میگوید در صورتی که ایران در «شرایط حمله نظامی» قرار گیرد، دست به «اخراج بازرسان آژانس و قطع همکاری با آن» خواهد زد و اورانیوم غنیسازیشده را به «مکانهای امن و نامشخص» منتقل میکند.
علی شمخانی روز پنجشنبه ۲۱ فروردین در پستی در شبکه ایکس، توئیتر سابق، نوشت که «استمرار تهدیدات خارجی و قرار گرفتن ایران در شرایط حمله نظامی میتواند منجر به اقداماتی بازدارنده مانند اخراج بازرسان آژانس و قطع همکاری با آن شود».
او ادامه داد که «انتقال مواد غنیشده به مکانهای امن و نامشخص در ایران نیز میتواند در دستور کار قرار گیرد».
اظهارات مشاور رهبر جمهوری اسلامی که پیشتر دبیر شورای عالی امنیت ملی بود، میتواند واکنشی به هشدارها و تهدیدهای رئیسجمهور ایالات متحده باشد که در هفتههای اخیر از ایران خواسته بود برای دستیابی به توافق تازه درباره برنامه هستهایش با ایران مذاکره کند، وگرنه «بمباران» خواهد شد.
آقای ترامپ میگوید خواهان یک ایران «عالی» است ولی نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد.
او روز ۲۰ فروردین تهدیدات خود را تکرار کرد و گفت که «اگر نیاز به اقدام نظامی باشد، ما دست به این اقدام خواهیم زد. اسرائیل بهوضوح در این امر مشارکت جدی خواهد داشت. آنها هدایت حمله را برعهده خواهند داشت».
در حالی که مقامهای ایران بویژه علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، مذاکره با آمریکا در شرایط «تهدید» و «فشار» را رد کرده بودند، اما هر دو کشور خبر دادند که نمایندگانشان قرار است روز ۲۳ فروردین در عمان با هم گفتوگو کنند.
آمریکا به طور فزایندهای نگران ذخایر اورانیوم ایران است که به گفته آژانس بینالمللی انرژی اتمی، مواد لازم برای غنیسازی در سطح ۹۰ درصد و ساخت چند سلاح اتمی را در اختیار دارد.
تهران میگوید هیچ برنامهای برای ساخت سلاح اتمی ندارد و اهداف برنامه هستهایش «صلحآمیز» است. با این حال، علی لاریجانی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی، روز ۱۱ فروردین گفت که در صورت اقدام نظامی آمریکا یا اسرائیل علیه ایران، «مردم فشار میآورند» و ساخت بمب اتمی «توجیه ثانویه پیدا میکند».
انتظارات از گفتوگوها در عمان
ایران در برهههای مختلف، مذاکرات «مستقیم» و «غیرمستقیم» متعددی با ایالات متحده داشته که نتایج آن منجر به حلوفصل چندین پرونده، بویژه در مورد برنامه هستهایش، شده است.
ایران فعالیتهای هستهای خود را دارای «ماهیت صلحآمیز» میداند اما آمریکا، اسرائیل و سایر کشورهای غربی نگران عبور تهران از آستانه هستهای و ساخت سلاح اتمی هستند.
در حالی که امیدواریهایی برای حل اختلافات دو کشور در نشست عمان ابراز شده است، اما آقای ترامپ روز چهارشنبه در این زمینه محتاطانه برخورد کرد و گفت: «وقتی مذاکرات را شروع میکنید، باید ببینید آیا آنها خوب پیش میروند یا نه. و من میگویم نتیجه این خواهد بود که فکر میکنم آنها خوب پیش نمیروند. پس این فقط یک احساس است».
رسانههای نزدیک به سپاه پاسداران و اصولگرایان نیز در مورد نتایج نشست عمان ابراز نگرانی کردهاند.
خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، در زمینه «شکست مذاکرات» هشدار داده و نسبت به دشواری مدیریت «افکار عمومی» ابراز نگرانی کرده است.
فارس نوشت: «با توجه به تجربه تلخ دهه ۹۰، بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که تکرار سیاست معطل نگه داشتن کشور برای نتیجه مذاکرات، علاوه بر افزایش نااطمینانی در بازارها، موجب تضعیف اعتماد عمومی به توانمندی داخلی در حل مسائل اقتصادی خواهد شد».
روزنامه کیهان، که توسط نماینده خامنهای اداره میشود، نسبت به پایین آمدن قیمت دلار در آستانه مذاکرات عمان ابراز نگرانی کرده و مدعی شده که این امر ناشی از «دستکاری در بازار» است، که به گفته آن، «نه تنها توجیه اقتصادی ندارد، بلکه زمینهساز سودجویی برخی دلالان و در نهایت متضرر شدن اقشار متوسط و پایین جامعه خواهد شد».
این روزنامه، رسانههای نزدیک به اصلاحطلبان حکومتی را به «تلاش هماهنگشده» برای «مثبتنمایی زودرس مذاکرات» متهم کرده و نوشته است که «هیجانسازی، رویافروشی و شرطیسازی، تنها به سود جریانهای بیرونی تمام میشود».
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر