یکشنبه، فروردین ۲۴، ۱۴۰۴

سازمان عفو بین‌الملل خواستار تحقیقات درباره علت مرگ جمشید شارمهد شد

 

سازمان عفو بین‌الملل خواستار تحقیقات درباره علت مرگ جمشید شارمهد شد


جمشید شارمهد، فعال سیاسی ایرانی-آلمانی که از سوی جمهوری اسلامی ربوده و جسد او به آلمان تحویل داده شد
جمشید شارمهد، فعال سیاسی ایرانی-آلمانی که از سوی جمهوری اسلامی ربوده و جسد او به آلمان تحویل داده شد

سازمان عفو بین‌الملل اعلام کرد از این‌که مقام‌های ایرانی «در اقدامی نفرت‌انگیز برای پنهان‌کردن حقیقت، قلب، تیروئید، زبان و حنجره جمشید شارمهد را پیش از بازگرداندن پیکرش به آلمان خارج کرده‌اند، بهت‌زده و خشمگین هستیم.»

جمشید شارمهد، فعال سیاسی ایرانی-آلمانی، آبان پارسال در شرایط نامشخصی در زندان‌های ایران درگذشت. آقای شارمهد در جریان سفری تجاری در دوران همه‌گیری کووید ۱۹، به ناچار در هتلی در دبی اقامت داشت که به‌دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ربوده و به ایران منتقل شد.

درپی کالبدشکافی پیکر آقای شارمهد در آلمان، غزاله، دختر آقای شارمهد در مراسمی که روز ۲۲ فروردین در برلین برای او برگزار شد، گفت: «وکلای ما گفته‌اند که قلب و زبان پدرم را درآورده‌اند و او را کامل بازنگردانده‌اند. با این شرایط نمی‌توان دلیل مرگ را مشخص کرد اما باید تحقیقات بیشتری انجام شود.»

در واکنش به این خبر، سازمان عفو بین‌الملل در پیامی نوشت که «ما از دادستانی فدرال آلمان می‌خواهیم تحقیقات کیفری را آغاز کرده و چنان‌چه شواهد قابل استناد کافی وجود دارد، برای افراد مظنون به ارتکاب جنایت علیه جمشید شارمهد از جمله شکنجه و ناپدیدسازی قهری، حکم جلب صادر کند.»

 

@amnesty is shocked & horrified that in a despicable attempt to hide the truth, Iranian authorities removed Jamshid Sharmahd’s heart, thyroid, tongue & larynx, before returning his body to Germany, thereby making it impossible to determine cause of death following an autopsy. 1/3
Amnesty Deutschland
@amnesty_de
Die Todesursache konnte u.a. nicht festgestellt werden, weil dem Leichnam, der vom #Iran überstellt wurde, Herz, Schilddrüse, Zunge und Kehlkopf entfernt wurden.
 

این واکنش می‌افزاید که «علت و شرایط مرگ جمشید شارمهد و همچنین اقدامات کسانی که شواهد را دست‌کاری کرده یا از بین برده‌اند، شواهدی که می‌توانست حقیقت را برای مقام‌های آلمانی روشن کند، باید به‌طور کامل مورد تحقیق قرار گیرد و تمام مسئولان باید پاسخ‌گو شوند.»

جمشید شارمهد پس از ربوده شدن در زندان‌های ایرانی محبوس بود تا این‌که اسفند ۱۴۰۱ دادگاه انقلاب او را به اعدام محکوم کرد و هفتم آبان دادستانی تهران طی بیانیه‌ای که توسط خبرگزاری میزان منتشر شد، اعلام کرد این زندانی سیاسی «با حکم دادگاه صالح محکوم» و روز هفتم آبان «به سزای اعمالش رسید»؛ اما به شکل مستقیم به اجرای حکم اعدام او اشاره نشد.

چند روز بعد، سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی مدعی شد که جمشید شارمهد اعدام نشده و پیش از اجرای حکم، «فوت» کرده بود.

مرگ آقای شارمهد به تنش دیپلماتیک در روابط تهران و برلین منجر شد؛ به‌طوری که دولت آلمان سه کنسولگری خود در ایران را تعطیل کرد.

قوه قضائیه و سایر مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی ایران جمشید شارمهد را به «طراحی عملیات تروریستی متعدد» از جمله «بمب‌گذاری و انفجار حسینیه سیدالشهدا شیراز» در فروردین سال ۱۳۸۷ متهم کرده‌اند. با این حال دولت آلمان، بستگان و فعالان حقوق بشر اتهامات علیه او را به‌شدت رد می‌کنند.

 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر