ترامپ ساعاتی پس از پایان گفتوگوهای عمان: مذاکرات با ایران خوب پیش میرود

رئیس جمهور ایالات متحده ساعاتی پس از پایان دور اول مذاکرات ایران و آمریکا درباره برنامه هستهای تهران گفت که این مذاکرات خوب پیش میرود.
دونالد ترامپ بامداد یکشنبه ۲۴ فروردین به خبرنگاران همراه خود در هواپیمای ریاست جمهوری گفت: «فکر میکنم که خوب جلو میرود».
آقای ترامپ در عین حال گفت: «تا زمانی که کار به انجام نرسد چیز مهمی [برای گفتن] نیست، بنابر این دوست ندارم دربارهاش صحبت کنم. اما خوب پیش میرود؛ به نظرم وضعیت ایران نسبتا خوب پیش میرود.»
مذاکرات استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رئیس جمهور آمریکا، و عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، روز شنبه در پایتخت عمان برگزار شد و مقامهای دو کشور آن را مثبت و سازنده توصیف کردهاند.
دو طرف همچنین گفتهاند که دور بعدی این مذاکرات شنبه آینده برگزار خواهد شد. شبکه خبری سیانان میگوید نشست بعدی میان ایران و آمریکا احتمالاً هفته آینده در اروپا برگزار خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز یکشنبه گفت: «اینکه محل دور بعدی مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا عمان باشد یا جای دیگر، در حال بحث هستیم، ولی مهم این است که کماکان عمان این نقش میانجیگر را انجام خواهد داد.»
اسماعیل بقائی روز یکشنبه در یک گفتوگوی تلویزیونی در مورد دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا گفت: «کماکان مذاکرات به صورت غیرمستقیم و با میزبانی عمان خواهد بود... چارچوب مذاکرات همانطور که بوده، ادامه پیدا خواهد کرد.»
شاخص کل بورس و همچنین بازار ارز ایران واکنش مثبتی به این مذاکرات نشان داد و شامگاه شنبه ارزش ریال در برابر دلار آمریکا مقداری تقویت شد.
همچنین شماری از کشورهای منطقه از برگزاری مذاکرات عمان استقبال کردهاند.
بنابر بیانیه کاخ سفید، استیو ویتکاف را در مذاکرات روز شنبه آنا اسکروجیما، سفیر آمریکا در عمان، همراهی میکرد؛ در هیئت ایرانی نیز مجید تخت روانچی، کاظم غریبآبادی و اسماعیل بقایی، معاونان عباس عراقچی، و نیز چند کارشناس این وزارتخانه همراه او بودند.
کاخ سفید: مذاکرات بسیار مثبت بود
کاخ سفید آمریکا با انتشار بیانیهای اعلام کرد که مذاکرات روز شنبه «بسیار مثبت و سازنده» بود.
به نوشته بیانیه کاخ سفید، استیو ویتکاف به عباس عراقچی تاکید کرد که از سوی رئیس جمهور ایالات متحده «ماموریت دارد تا در صورت امکان، اختلافات میان دو کشور را از طریق گفتوگو و دیپلماسی حلوفصل کند».
کاخ سفید همچنین با تاکید بر اینکه «مسائل بسیار پیچیده هستند» افزود: «مکالمه مستقیم امروز ویتکاف گامی رو به جلو برای دستیابی به نتیجهای سودمند برای هر دو طرف بود.»
ایالات متحده همچنین از پشتیبانی سلطاننشین عمان در این مذاکرات عمیقا قدردانی کرده است.
ابراز رضایت مقامهای ایران از مذاکرات
عباس عراقچی هم دو ساعت و نیم «مذاکرات غیرمستقیم» در روز شنبه را سازنده خواند.
او گفت: «به عنوان جلسه اول، جلسه سازندهای بود که در یک محیط آرام و بسیار محترمانه انجام شد. هیچ زبان غیرمناسبی به کار گرفته نشد.»
عباس عراقچی همچنین گفت که هیئتهای ایران و آمریکا هنگام خروج «چند دقیقهای» گفتوگو کردند که «امر پذیرفته شدهای است» و «چیز فوقالعادهای نبود».
شمار دیگری از مقامهای ایران هم مذاکرات روز شنبه را مثبت ارزیابی کرده و از جمله محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی مسعود پزشکیان، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که «به خوبی انجام شد» و «روند مذاکرات رضایتبخش بوده است».
محتوای مذاکرات و جلسه بعدی
مذاکرات پشت درهای بسته انجام شد و جزئیات چندانی از موضوعات طرح شده در آن اعلام نشده است.
به نوشته روزنامه والاستریت جورنال، درپی این مذاکرات، تهران ممکن است آمادگی بازگشت به سطوح غنیسازی اورانیوم تعیینشده در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) سال ۲۰۱۵ را داشته باشد.
این روزنامه به نقل از مقامهای ایرانی نوشت که در ازای این اقدام، جمهوری اسلامی خواستار کاهش تحریمهای آمریکا، بازگرداندن دسترسی به داراییهای مسدودشده خارجی و توقف فشار بر خریداران چینی نفت ایران است.
در همین حال به گزارش روزنامه نیویورک تایمز به نقل از مقامهای آگاه، استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا که روز شنبه در عمان با وزیر امور خارجه ایران، عباس عراقچی دیدار کرد، از ایران نخواست که غنیسازی اورانیوم را بهطور کامل متوقف کند. مقامهای یادشده گفتند این گفتوگوها در عمان «گسترده و با هدف حفظ گفتوگو» بوده است.
بر اساس این گزارش، ویتکاف که ریاست هیئت آمریکایی را بر عهده داشت، خواستار توقف کامل غنیسازی اورانیوم از سوی جمهوری اسلامی نشد و تمرکز اصلی مذاکرات «بر این بود که ایران مواد موجود را به سمت تولید سلاح اتمی نبرد».
به نوشته نیویورک تایمز، نخستین دور گفتوگوها برای ایران بهگونهای پیش رفت که انتظار میرفت و به تحقق اهداف کلیدی برای پیشبرد مذاکرات به سطح بعدی کمک کرد؛ تمرکز همچنان بر برنامه هستهای باقی ماند. افزون بر این، در مذاکرات هیچ اشارهای به برچیدن تأسیسات هستهای ایران یا سیاستهای منطقهای آن در ارتباط با گروههایی چون گروه افراطی حماس، حزبالله و حوثیها نشد.
عباس عراقچی پس از پایان مذاکرات به تلویزیون جمهوری اسلامی گفت که روز شنبه «طرفین تعهد خود را به پیشبرد این گفتوگوها تا رسیدن به یک توافقی که مطلوب دو طرف باشد و از موضع برابر صورت بگیرد» نشان دادند.
او با اشاره به اینکه موضوع دور بعدی مذاکرات به بحث درباره «چارچوبهای کلی توافق» اختصاص خواهد داشت، گفت مطلوب طرف آمریکایی توافقی است که در کوتاهترین زمان به دست بیاید.
مقامهای هر دو کشور ایران و آمریکا تایید کردهاند که زمان دور بعدی مذاکرات شنبه آینده، ۳۰ فروردین، است اما مکان دور بعدی هنوز اعلام نشده است.
عباس عراقچی پیش از ترک عمان گفت که محل دور بعدی مذاکرات «احتمالا اینجا نخواهد بود، البته میزبانی با عمان خواهد بود اما ممکن است در جای دیگری باشد».
وزیر خارجه ایران همچنین گفت که مطلوب فرستاده ویژه آقای ترامپ در این مذاکرات دستیابی به چارچوب کلی توافق «در کوتاهترین زمان» بوده است.
وزیر خارجه عمان، میزبان مذاکرات، جو حاکم بر گفتوگوهای روز شنبه را «فضایی دوستانه و مناسب برای نزدیککردن دیدگاهها» توصیف کرد.
کشورهای عربی منطقه، از جمله عربستان سعودی، عراق، قطر، کویت، امارات، مصر و اردن از برگزاری دور اول مذاکرات آمریکا و ایران در پایتخت عمان استقبال کردند.
وزارتهای خارجه این کشورها با انتشار بیانیهها یا یادداشتهایی در شبکههای اجتماعی تاکید کردهاند که از رویکرد گفتوگو برای پایان دادن به مناقشات منطقهای و بینالمللی حمایت میکنند و امیدوارند که نتایج این مذاکرات به تقویت امنیت و ثبات کمک کند.
وزارت خارجه مصر هم با استقبال از این مذاکرات، ابراز امیدواری کرد که این گفتوگوها منجر به آرام شدن اوضاع و برقراری آتشبس پایدار در غزه شود.
جاسم البدیوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس، نیز با استقبال از این مذاکرات، ابراز امیدواری کرد که این گفتگوهای سازنده نتایج مثبتی به همراه داشته باشد و به گشودن افقهای جدیدی در همکاری ایران و آمریکا و در خدمت امنیت و ثبات منطقه کمک کند.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، با اشاره به مذاکرات ایران و آمریکا در عمان، در کانال تلگرام خود نوشت: «هم ایرانیها و هم آمریکاییها مذاکرات را مثبت و سازنده توصیف کردند و دلگرم کننده است.»
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر