محمد خاتمی با قدردانی از محمدرضا عارف، پشتیبانی کامل خود از حسن
روحانی را اعلام کرد. روحانی نیز در زاهدان گفت که ائتلاف جبهه اصلاحات و جبهه
اعتدال با تصمیم و مشورت خاتمی و هاشمی رفسنجانی شکل گرفته است.
در پی انصراف محمدرضا عارف از نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری ۲۴ خرداد، محمد خاتمی، رئیسجمهور پیشین، ضمن قدردانی از وی رسماَ اعلام کرد که رای خود را به حسن روحانی خواهد داد.
خاتمی در پیام خود مینویسد: «اینجانب با سپاس فراوان از برادر عزیزم جناب آقای دکتر عارف که بحمدالله موقعیت معنوی بالایی را نصیب خود کرده است و پیروز عرصه اخلاق و ادب و خیرخواهی و اصلاح طلبی است؛ به حکم وظیفه سنگینی که نسبت به کشور و سرنوشت ملت شریف دارم رأی خود را به برادر گرامی جناب آقای دکتر روحانی خواهم داد و از همگان به ویژه اصلاحطلبان و تحولخواهان و خواستاران عزت و سربلندی میهن و وفاداران به آرمانهای بلند و مطالبات روشن ملت میخواهم که با هوشیاری وظیفه مهم خود را در این انتخابات به جا آورند و حضور جناب آقای دکتر روحانی را فرصتی مناسب برای رسیدن به خواستها و مطالبات خود بدانند؛ باشد که لطف حضرت پروردگار مددکارمان باشد و شاهد نیک بختی ایران و ایرانی باشیم.»
عارف پیشتر اعلام کرده بود که در صورت پشتیبانی و محوریت خاتمی، به ائتلاف انتخاباتی گردن خواهد نهاد.
همگامی روحانی با خاتمی و هاشمی رفسنجانی
روحانی نیز در نخستین واکنش در جمع مردم زاهدان گفت: «به هر شهری که من و یا عارف میرفتیم مردم به ما میگفتند اتحاد اتحاد، ائتلاف ائتلاف و هر دوی ما این ندا را با گوشهایمان شنیدیم و مسئله را به بزرگان کشور آیتالله هاشمی و سید محمد خاتمی رساندیم.» روحانی نیز از اعضای ستاد عارف در سراسر کشور خواستار همکاری شده است.
روحانی تاکید کرد که تصمیم نهایی برای اجماع میان "جبهه اصلاحات و جبهه اعتدال" بر عهده هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی بوده و "جلسات مفصل و مشورتهای زیادی" با این دو تن انجام گرفته است.
به گفته
روحانی اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی در شکلگیری ائتلاف "جبهه اصلاحات و جببه
اعتدال" نقش اصلی را بر عهده داشتهاند
وی ضمن قدردانی از رفسنجانی و خاتمی گفت: «من در اینجا به هاشمی و خاتمی سلام
میرسانم و میگویم هیچ کس نمیتواند این دو نفر را عزل کند. هشت سال این عزیزانِ
ما را تخریب کردند، اما محبوبیت آنها روز به روز بیشتر شد و من میگویم که دیگر
تهمت زنندگان و دروغگویان جای پایی در این کشور ندارند. من به شما میگویم که برای
نجات این کشور راهی جز وحدت، اتحاد و یگانگی نداریم ما باید همه زیر یک خیمه قرار
گیریم. عزیزان من با افراطگریها به جایی نخواهیم رسید و این اعتدال است که پیروز
نهایی خواهد بود.»روحانی با قرار دادن نام هاشمی و خاتمی در کنار رهبر جمهوری اسلامی، خبر از صفآرایی جدیدی در مبارزه انتخاباتی داد. وی گفت: « ما همه در کنار هم قرار خواهیم گرفت و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب و مشورتهای آیتالله هاشمی و خاتمی را سرلوحه خود قرار خواهیم داد.»
ائتلاف اصلاحطلبان فشار بر اصولگرایان را افزایش میدهد
رضا طلایی، نماینده بهار و کبودرآهنگ در مجلس هفتم به ارزیابی شرایط جدید در انتخابات پرداخت و گفت که مناظرات تلویزیونی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری زمینه "مشارکت حداکثری" مردم را افزایش داده است.
این نماینده مجلس هفتم مدعی شد که به احتمال زیاد هیچیک از نامزدها موفق به کسب آرای بیش از ۵۰ درصد نخواهد شد و انتخابات به دور دوم کشیده میشود. وی ضمن اشاره به شانس بیشتر قالیباف گفت: «نامزد دومی که رقیب قالیباف در مرحله بعدی خواهد بود از میان ولایتی، رضایی و روحانی انتخاب خواهد شد.»
طلایی اذعان داشت که اجماع طیف اصلاحطلبان پس از انصراف عارف، آرای اصولگرایان را تحت تاثیر قرار خواهد داد. وی افزود: « انصراف عارف به نفع روحانی ضرورت ائتلاف اصولگرایان را بیشتر از گذشته کرد.»
طلایی در ارزیایی خود از رقابت نامزدها تاکید کرد که "اجماع دو نامزد اصلاحطلب برای رسیدن به خروجی واحد میتواند زمینه حضور نماینده این طیف را در مرحله دوم مهیا کند ولی این ائتلاف نمیتواند زمینهساز پیروزی آنها در دور اول انتخابات را تضمین کند."
مرزهای مغشوش
اینک که حسن روحانی به عنوان عضو "جامعه روحانیت مبارز"، کاندیدای "مجمع روحانیون مبارز" شده است، اصولگرایان به تکاپو افتادهاند تا از تفرق آرای خود جلوگیری کنند. انصراف حداد عادل از کاندیداتوری به نفع طیف اصولگریان قدردانی ستاد قالیباف را از وی در پی داشت.
"مجمع روحانیون مبارز" در دهه گذشته با جدایی از "جامعه روحانیت مبارز" تشکلی از "نیروهای اصلاحطلب و چپ" را ایجاد کرد که نخست رهبری آن بر عهده مهدی کروبی بود و در حال حاضر محمد خاتمی ریاست شورای مرکزی آن را بر عهده دارد. محمد موسوی خوئینیها نیز هم اکنون دبیرکل این مجمع است.
رضا اکرمی، عضو "جامعه روحانیت مبارز" نیز در ارزیابی از موقعیت حسن روحانی گفت: «روحانی مستقل از دو جناح سیاسی کشور وارد عرصه انتخابات شده و حمایت یکپارچه اصلاح طلبان در کنار اصولگرایان مستقل و میانه رو از روحانی، قطعا در سبد رأی او تأثیر خواهد گذاشت، اما بعید میدانم کار در مرحله اول به پایان برسد.»
اکرمی تصریح کرد که استقبال مردم از حسن روحانی "در حال اوجگیری" است.
دلایل ارجحیت روحانی بر عارف از سوی اصلاحطلبان
حمیدرضا جلائیپور، یکی از فعالان اصلاحطلب نیز دلیل حمایت مشاوران خاتمی از روحانی را اینگونه در گفتوگو با سایت جرس بیان کرد: « مواضعی که من از آقای روحانی در این مدت شنیدهام بسیار به ما نزدیک بوده است. به تعبیر دقیقتر سیاستگذاریهای اصلاحطلبانه سه ضلع اصلی دارد: اقتصاد، سیاست خارجی و سیاست داخلی. آقای روحانی ۹۲ در دو ضلع اقتصاد و سیاست خارجی کاملا اصلاحطلب است و در سیاست داخلی هم اشتراکات فراوانی با اصلاحطلبان دارد. این را هم فراموش نکنید که تجربه نشان داده است که هر کس به اصلاحطلبان نزدیکتر بشود و مردم او را در آغوش بگیرند احتمالا تغییر خواهد کرد.»
جلائیپور با اشاره به فضای سرد انتخاباتی موجود در شهرهای بزرگ تاکید کرد که با توجه به شرایط امنیتی در کشور پیشتیبانی اصلاحطلبان از روحانی "غیرمرئی" خواهد بود. وی افزود: « اگر حمایت اصلاحطلبان و آقایان هاشمی و خاتمی به گوش بخش بزرگتری از جامعه برسد فضا انتخاباتیتر میشود. پایگاه آقای روحانی در میان جوانان بسیار بیشتر از انتظار بوده است. جوانان در این انتخابات از میانسالان هم پختهتر عمل کردهاند.»
جلائیپور ضمن ستایش از اقدام عارف و خدمات او برای طیف اصلاحطلب، شش دلیل را در خصوص برتری روحانی بر عارف بر شمرد. به گفته وی نخستین دلیل موقعیت بهتر روحانی در نظرسنجیها بود. دوم آنکه روحانی برای نمایندگی طیف وسیعی از مردم "اعم از اصلاحطلب و اصولگرا و غیرسیاسی" از موقعیت ممتازتری برخوردار است.
دلیل سوم تجربه امنیتی حسن روحانی و اعتماد به نفس وی در برخورد با نیروهای امنیتی است. چهارم آنکه تجربه روحانی در زمینه مسائل هستهای میتواند از حجم تحریمها بکاهد که این مسئله تاثیری مستقیم بر تخفیف بحران اقتصادی خواهد داشت.
دلیل پنجم جلائیپور این است که "روحانی مثل آقای هاشمی در موقعیتی است که میتواند جبههی اصلاحجویان را تا قلب نیروها و اقشار محافظهکار و سنتیتر گسترش بدهد" و بالاخره ششمین دلیل به نظر جلائیپور حمایت هاشمی رفسنجانی از حسن روحانی خواهد بود.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر