پنجشنبه، خرداد ۱۶، ۱۳۹۲

نقش زن در نگاه نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران

 

نقش زن در نگاه نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران

 

جامعه / حقوق


در دومین دور مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در ایران، تشویق نقش مادری، نگرانی از رشد طلاق، وزارتخانه زنان، ترویج حجاب و وعده بهبود معیشت زنان، بخشی از وعده‌ها و باورهای ۸ نامزد درباره نیمی از جامعه بود.
دومین مناظره‌ی گروهی نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران در شرایطی به پایان رسید که بازهم وعده‌ی بهبود وضعیت جوانان و زنان، بازار داغی داشت. در مرحله‌ی اول این مناظره هر یک از ۸ نامزد به بیان برنامه‌های خود در حوزه‌ی اجتماعی و فرهنگی پرداختند که سوال از برنامه‌ها و دیدگاه‌های آن‌ها درباره‌ی وضعیت زنان نیز در این بخش مطرح شد.

اظهارات سعید جلیلی، نامزد محافظه‌کار در این دور از مذاکرات سروصدای بسیاری در میان کاربران فضای مجازی به وجود آورد. جلیلی مهم‌ترین نقش زن را "مادری" توصیف کرد و گفت اگر به مادری به عنوان نقشی تمام وقت و موثر نگاه شود، می‌توان با بسیاری از آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی مقابله کرد.
این نامزد محافظه‌کار علی‌رغم این‌که جامعه‌شناسان کوچک‌ترین بنیان جامعه را "فرد" می‌دانند، "خانواده" را به عنوان بنیان جامعه توصیف کرد. سعید جلیلی مدعی شد اگر به مادری بها داده شود، بسیاری از آسیب‌های اجتماعی رخ نخواهد داد و تاکید کرد باید بر مبنای الزامات دین اسلام برای خانواده برنامه‌ریزی کرد نه براساس نگاه دیگران.

جلیلی همچنین انتقاد کرد که در غرب زن باید شغل داشته باشد تا چرخ سرمایه بگردد. این اظهارات جلیلی با انتقاد برخی کاربران شبکه‌های اجتماعی مواجه شد که چطور او در حالی که خود همسری پزشک و شاغل دارد، به اشتغال زنان انتقاد و مهم‌ترین وظیفه زن را "مادری" توصیف می‌کند.

حدادعادل و وعده‌ی ترویج حجاب میان نسل جوان

غلامعلی حدادعادل، دیگر نامزد وابسته به جناح محافظه‌کاران نیز در دور دوم مناظره بر تقویب بنیان خانواده در جامعه انگشت گذاشت و گفت که مهم‌ترین اقدام او برای گسترش فرهنگ "عفاف" و حجاب تقویت باور نسل آینده به حجاب است.

حداد عادل اضافه کرد:« معتقدم پایه‌های حجاب باید با اعتقاد محکم شود. جامعه ما عفیف است، اگر چه برخی خانم‌ها به قول هواشناسی کمی تا قسمتی بدحجاب هستند ولی اینطور نیست که زن ایرانی حجاب را نپذیرفته باشد.» او همچنین گفت زن ایرانی به دلیل "فطرت" خود حجاب را پذیرفته است.

این گفته‌ی حدادعادل در شرایطی مطرح می‌شود که چندین سال است گشت ارشاد منسجم ‌و یکپارچه با آن‌چه جمهوری اسلامی "بدحجابی" توصیف می‌کند مقابله می‌کند و "رشد سریع بدحجابی" را از خطرهای جدی علیه جامعه می‌داند. تاکنون ده‌ها هزار زن ایرانی به جرم پوشش خود به دفاتر پلیس برده شده و از آن‌ها تعهد کتبی گرفته و موظف به پرداخت جریمه مالی نیز شدند.

روحانی و وعده‌ی تشکیل "وزارت بانوان"

حسن روحانی، نامزد اصلاح‌طلبان در رقابت‌های ریاست‌جمهوری ۲۴ خرداد، در صحبت‌های خود در دومین دور مناظره گفت که اگر او به ریاست‌جمهوری برسد، طرح تشکیل وزارتخانه زنان را پیش خواهد برد. روحانی توضیحی نداد که وزارتخانه زنان مدنظر او چه و اهداف و وظایفی خواهد داشت.

او همچنین در بخشی از صحبت‌های خود گفت که به نظر او باید به زنان و مردان در جامعه فرصت‌های برابر داده شود و گفت دولت او خدمات بیمه برای حمایت از زنان آسیب‌دیده در نظر خواهد گرفت.

حسن روحانی پیش از این در همایش حامیان خود در تالار آدینه‌ی تهران نیز گفته بود:«جنسیت نمی‌تواند معیار درستی برای تصدی مسئولیت‌ها در جامعه باشد. امروز که ما نیاز به حرکت جامعه برای رشد داریم باید جمعیت ۵۰ درصدی زنان را مورد توجه قرار دهیم.»
 هر ۸ نامزد انتخابات از رشد طلاق در ایران ابراز نگرانی کردند
این نامزد اصلاح‌طلب همچنین وعده داد که معیشت زنان در دولت او بهبود خواهد یافت اما جزئیاتی درباره‌ی برنامه‌های خود برای بهبود وضع معیشتی زنان ارائه نکرده است.

قالیباف: ده درصد مدیریت شهرداری را به زنان دادم


محمدباقر قالیباف، شهردار تهران و نامزد این دوره انتخابات ریاست‌جمهوری نیز تاکید کرد:« زنان باید در همه‌ی عرصه‌های اجتماعی و اقتصادی مشارکت داشته باشند.»

قالیباف که تاکید کرد مردان نباید جایگاه زنان را تعریف کنند، در دور دوم مذاکرات گفت که دولت‌ها نباید وارد حریم خصوصی خانواده‌ها شوند. او همچنین گفت که در طول دورانی که شهردار بوده است، ده درصد از سمت‌های مدیریتی کل شهرداری را در اختیار زنان گذاشته است.

ابراز نگرانی نامزدها از رشد طلاق و تشویق به ازدواج

آن‌چه در صحبت‌های هر ۸ نامزد انتخابات مشترک بود، ابراز نگرانی آن‌ها از رشد آمار طلاق در ایران و وعده آن‌ها برای تسهیل شرایط ازدواج جوانان بود.

از جمله علی‌اکبر ولایتی در دور دوم مناظره میان نامزدهای انتخاباتی گفت:«باید ازدواج تسهیل و شغل ایجاد شود. خانواده‌ها پایدار شوند و به آموزش و پروش نیز توجه شود.»

محمدرضا عارف، نامزد دیگر نیز با این‌که درباره‌ی برنامه‌ها و اهداف خود برای زنان صحبت مستقیمی نکرد، بالا رفتن سن ازدواج را یک مشکل اجتماعی جدی دانست و دلیل آن را هم مشکلات اقتصادی دانست. او تاکید کرد ایجاد تسهیلات برای ازدواج باید از اولویت‌های برنامه‌های اجتماعی باشد.

محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلح نظام و نامزد دیگر این انتخابات نیز توسعه "کسب و کار خانگی" زنان را از اولویت‌های دولت خود دانست و وعده داد که دولت او فرصت "پنج میلیون کسب و کار خانگی" ایجاد خواهد کرد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر