سه‌شنبه، خرداد ۱۴، ۱۳۹۲

تشییع جنازه جلال‌الدین طاهری با شعار "مرگ بر دیکتاتور"

ایران


تشییع جنازه امام جمعه پیشین اصفهان با شعارهای در حمایت از میرحسین موسوی و مهدی کروبی برگزار شد. در فیلم‌هایی که از این مراسم در یوتیوب منتشر شده جمعیت انبوهی شعار "مرگ بر دیکتاتور" می‌دهند.
مراسم تشییع جنازه و خاکسپاری امام جمعه پیشین اصفهان آیت‌الله جلال‌الدین طاهری، سه‌شنبه (۱۴ خرداد/ ۴ ژوئن) به تظاهرات بزرگی علیه حکومت تبدیل شد.

شرکت‌کنندگان در این مراسم با سر دادن شعارهایی علیه ظلم و دیکتاتوری، خواهان آزادی زندانیان سیاسی و دو نامزد معترض به نتایج اعلام شده انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ شدند که از نزدیک به دو سال و نیم پیش در حبس خانگی به سر می‌برند.

تسلیت تشییع‌کنندگان به موسوی، کروبی و خاتمی

امام جمعه پیشین اصفهان ۱۲ خرداد ۱۳۹۲ پس از ۳۵ روز بستری بودن در بخش مراقبت‌های ویژه‌ی یکی از بیمارستان‌های این شهر در سن ۸۷ سالگی درگذشت.

طاهری، به ویژه در زادگاهش مقلدان و طرفداران فراوان داشت و سال ۷۸ با بیش از یک میلیون رای نماینده اصفهان در مجلس خبرگان شد. او در انتخابات سال ۸۸ از میرحسین موسوی حمایت کرد.

در فیلم‌های ویدئویی منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی تشییع‌کنندگان جنازه‌ی طاهری در خیابان‌های اصفهان درگذشت او را به موسوی، مهدی کروبی و محمد خاتمی تسلیت می‌گویند.

طاهری، یکی از روحانیان بلندپایه‌ی نزدیک به اصلاح‌طلبان و از منتقدان صریح رهبر جمهوری اسلامی علی خامنه‌ای محسوب می‌شد. او حدود سه دهه امام جمعه شهر اصفهان بود و در سال ۱۳۸۱ با انتشار نامه‌ی سرگشاده‌ی انتقادآمیزی از این سمت استعفا داد.

«شرم از وعده‌های اول انقلاب»

امام جمعه پیشین اصفهان ۱۷ تیر ۸۱ در نامه‌ی سرگشاده‌ی خود هنگام استعفا به مشکلاتی اشاره می‌کند که ۱۱ سال پس از آن هم‌چنان از معضلات اصلی کشور محسوب می‌شوند: «مصیبت عظمای دین‌گریزی و سرخوردگی و بیكاری و تورم و گرانی و شكاف جهنمی فقر و غنا و فاصله عمیق و روز افزون طبقاتی و ركود و سقوط درآمد ملی و اقتصاد بیمار و فساد اداری و ضعف شدید مدیریتی و نقص فزاینده ساختار سیاسی كشور و اختلاس و ارتشاء و اعتیاد و عدم چاره‌اندیشی كارآمد تبعات وجیع و فجیعی دارد كه همچون سیل بنیان برانداز پشت سد ایستاده و هر لحظه كیان كشور و حیات ملت را تهدید می‌كند.»

در این نامه که آشکارا خطابش به رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنه‌ای است تاکید شده: «اصل جمهوری یعنی جابجایی مرتب و مكرر مدیران كشور و جامعه مدنی یعنی نقد و انتقاد مداوم برنامه‌های حكومت ‌‌و انقلاب یعنی تأمین و تضمین خواسته‌های ملت كه مع‌الاسف امروز واقعیت غیر از اینها است. مصلحت كشور بعید است و آزادی كه این سالها هر دو را به مسلخ و مقتل می‌بینیم.»

او در بخش دیگری از نامه خود می‌نویسد "هنگامی كه از وعده‌ها و قول و قرارهای اول انقلاب یاد می‌آورم، همچون بید بر سر ایمان خویش می‌لرزم" و به خاطر کسانی که "كشور را ملك طلق و ثروت موروثی خویش می‌پندارند، عرق شرم می‌ریزم."

منع انتشار استعفای طاهری

در استعفانامه‌ی سرگشاده طاهری به "عدم تعهد به قانون و حضور نهادهای غیرمدنی نامسؤول، باندهای مافیایی و خلع‌ید مجلس و وجود اهرم‌های مطلقه نامتناهی و مادام‌العمر نامحدود و قدرت‌های بادآورده رویین‌تن غیر پاسخگو و سیاستگذاری‌های خارجی بعضاً ناموفق و بنیادهای مرئی و بنگاه‌های نامرئی غیراقتصادی و تجاری و اسكله‌های غیردولتی نامتعارف و رانت‌خواری و یغماگری و فراری دادن مغزها و بگیر و به‌بندها و حصر و حبس‌های نامألوف" شدیدا اعتراض شده است.

شورای عالی امنیت ملی یک روز پس از این نامه در بیانیه‌ای به مدیران مسئول نشریه‌های ایران دستور داد از چاپ هرگونه مطلب و خبر و موضع‌گیری در مورد استعفانامه جلال‌الدین طاهری خودداری كنند.

روزنامه نوروز روز بعد با انتشار این دستورالعمل نوشت از آنجا که اغلب مطالب این شماره به موضوع استعفای طاهری مربوط بوده اجبارا صفحه‌های خود را سفید منتشر می‌کند.

مخالفت خامنه‌ای با دفن طاهری در قم

در مراسم خاکسپاری طاهری شماری از شخصیت‌های اصلاح‌طلب از جمله محمدرضا خاتمی، عبدالله نوری، احمد خرم، غلامحسین کرباسچی، احمد منتظری و حسن روحانی، یکی از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری نیز حضور داشته‌اند.

گفته می‌شود امام جمعه پیشین اصفهان وصیت کرده بود او را کنار مزار آیت‌الله منتظری در قم دفن کنند اما رهبر جمهوری اسلامی، با این کار مخالفت کرده است. پیکر طاهری در گورستان اصفهان کنار پسرش که در جنگ ایران و عراق جان خود را از دست داده دفن شد.

خامنه‌ای ۱۳ خرداد با صدور پیامی درگذشت او را تسلیت گفت و نوشت: «ایشان پس از انقلاب نخستین امام جمعه‌ی اصفهان بودند که سالها در این مسند ادای وظیفه نمودند و یکی از فرزندان ایشان به شرف شهادت نائل آمدند.»

یک روز پیش از خامنه‌ای، اکبر هاشمی رفسنجانی، خاتمی، حسن خمینی، محمدرضا عارف و حسن روحانی مرگ طاهری را به بازماندگان و دوستداران او تسلیت گفته بودند.

«روحانی واقعی؛ منتظری، طاهری» یکی دیگر از شعارهای تظاهرکنندگان بود که اشاره‌ای غیرمستقیم به خامنه‌ای دارد. تاکنون از درگیری‌ها و برخوردهای احتمالی ماموران انتظامی با شعاردهندگان گزارشی منتشر نشده است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر