جمعه، خرداد ۱۷، ۱۳۹۲

روحانی - جلیلی ؛ تعامل با غرب یا تقابل با "نظام سلطه"؟

گزارش‌های خبری انتخابات


اختلاف دیدگاه سعید جلیلی و حسن روحانی در مورد سیاست خارجی ایران و سرانجام پرونده هسته‌ای این کشور این بار به موضوع بحث نمایندگان این نامزدهای یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری در تلویزیون دولتی تبدیل شد.
گرچه به باور ناظران، اقتصاد مهمترین موضوع در تبلیغات نامزدهای یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری محسوب می‌شود اما به نظر می‌رسد روابط خارجی ایران و به خصوص موضوع پرونده هسته‌ای این کشور دستکم به محل مناقشه میان دو نامزد این انتخابات تبدیل شده است.
حسن روحانی، دبیرشورای عالی امنیت ملی در زمان محمد خاتمی و سعید جلیلی دبیر فعلی شورای عالی امنیت ملی و مسوول تیم مذاکره کننده هسته‌ای، در مناسبت‌‌های مختلف به انتقاد از عملکرد یکدیگر در پرونده هسته‌ای ایران پرداخته‌اند.
سعید جلیلی حسن روحانی و دولت محمد خاتمی را متهم می‌کند که در برابر غرب تن به سازش داده‌اند و موجب توقف برنامه هسته‌ای ایران شده‌اند.
از سوی دیگر حسن روحانی با رد توقف برنامه هسته‌ای ایران تصریح می‌کند که سیاست‌های سعید جلیلی و دولت محمود احمدی‌نژاد ایران را منزوی کرده و تحریم‌های بین‌المللی را علیه این کشور رقم زده است. تحریم‌هایی که به باور روحانی، عامل بخشی از نابسامانی‌ها و مشکلات امروز اقتصادی ایران است.
انتقاد از "سهم‌خواهی به جای حق‌خواهی" در عرصه بین‌الملل
پنجشنبه ۱۶خرداد (ششم ژوئن) محمود واعظی و علی باقری نمایندگان حسن روحانی و سعید جلیلی در تلویزیون دولتی این کشور حاضر شدند و در مورد دیدگاه‌های این دو کاندیدا نسبت به سیاست خارجی و پرونده اتمی بحث و گفت‌وگو کردند.
به گفته علی باقری که معاونت سعید جلیلی در مذاکرات میان ایران و غرب را نیز بر عهده دارد، مساله "نظام سلطه" ایران هسته‌ای نیست بلکه آنها با جمهوری اسلامی مخالف‌‌اند.
وی نحوه‌ی دولت محمد خاتمی و رویکرد حسن روحانی را مورد انتقاد قرار داد و افزود: «نگاه این بود که ما باید به دنبال سهم خودمان در نظام بین‌الملل باشیم، نه به دنبال حق خود.»
باقری با اشاره به این گفته روحانی در تبلیغات انتخاباتی که "ما باید با کدخدای دنیا کار کنیم" تصریح کرد: «پذیرش کدخدا در دنیا مخالف تعالیم حضرت امام و مبانی حکومت جمهوری اسلامی است چون مبارزه با نظام سلطه یکی از اهداف ماست.»
سیاست "طالبانی" دولت احمدی‌نژاد و جلیلی
از سوی دیگر محمود واعظی، نماینده حسن روحانی با اشاره به اینکه سیاست سعید جلیلی ادامه سیاست خارجی محمود احمدی‌نژاد است، افزود: «این سیاست خارجی که تقابل جویانه است و با همه سرجنگ دارد، قطعاً نمی تواند منافع و امنیت ملی ما را تامین کند. اینکه ما یک سیاست تندرو را پیش گرفته ایم و با کشورهای مختلف سرجنگ داریم، ما را یاد سیاست دولت طالبان می اندازد.»
وی همچنین با انتقاد از طرح مساله هولوکاست توسط دولت احمدی‌نژاد اضافه کرد: «دولت آقای جلیلی که قرار است استمرار سیاست خارجی آقای احمدی‌نژاد را داشته باشد، بزرگترین ضربه را به اقتصاد کشور می‌زند. تا زمانی که این سیاست حاکم است نه ۵+۱ حل می‌شود و نه اقتصاد.»
باقری، نماینده سعید جلیلی در بخش دیگری از سخنان خود رویکرد "تعامل با غرب" انتقاد کرد و افزود: «اگر ما با این نگاه به سمت آمریکا که دشمن ماست برویم، قطعا به حق خود نمی‌رسیم. در مذاکره باید به دنبال تثبیت حقوق خود باشیم، نه معامله بر سر حقوق خود.»
واعظی نیز در پاسخ به این انتقادها به مقایسه شرایط پیش و پس از دولت محمود احمدی‌نژاد از نظر اقتصادی و بین‌المللی پرداخت و گفت: «آیا ایرانیان خارج از کشور الان وضعیت بهتری دارند یا قبلاً؟ گذرنامه ایرانی امروز دارای عزت بیشتری است یا در گذشته عزت بیشتری داشت؟ وضعیت اقتصاد و معیشت الان بهتر است یا آن موقع؟»
انتقاد روحانی از وضعیت مطبوعات و اینترنت
در برنامه تلویزیونی دیگری، حسن روحانی، نامزد یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری به سوالات کارشناسان در مورد برنامه‌ها و رویکردهای خود پاسخ گفت.
وی در بخشی از سخنانش با اشاره به "منزوی کردن نیروهای ارزشمند نظام" گفت: «خیلی از اساتید را به خاطر اینکه در انتخابات ۱۳۸۸ به فلانی رای داده‌است را کنار گذاشتند.خوب کردند که رای دادند. باید دست تمام افرادی را که پای صندوق رای رفتند را بوسید.»
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری ایران در بخش دیگری با بیان اینکه "تا اقتصاد ما دولتی است و انحصار وجود دارد، نمی‌توان برنامه‌ها را عملیاتی کرد"، گفت: «اگر می‌خواهیم با کشورهایی مانند ترکیه، مالزی و کره جنوبی، رقابت کنیم و لااقل به آنها برسیم، باید تحول و انقلاب واقعی در اقتصاد بوجود بیاوریم.»
حسن روحانی همچنین با اشاره به این که "پهنای باند اینترنت در ایران در شأن ملت ما نیست"، افزود: «رسانه‌ها در کشور ما تعدد دارد ام تنوع ندارد. مطبوعات باید در چارچوب عمل کنند و نمی‌شود در رسانه‌ها با آبروی مردم بازی کرد.»
ایجاد مدیریت انقلابی تفکر بسیجی در ادارات
سعید جلیلی، نامزد اصولگرایان انتخابات ریاست جمهوری ایران، روز پنجشنبه در ادامه برنامه‌های تبلیغاتی خود در شهرکرد گفت: «بسیاری از سران کشور بر این باور هستند که بدون نقش جمهوری اسلامی خیلی از مسایل حل نمی‌شود.»
وی با بیان اینکه وی با بیان اینکه "مردمان این کشور باید هوشیار باشند که دشمن از مسیرها دیگر ما را از بیرون تهدید و از درون دچار تردید نکنند" تصریح کرد: «دولت باید تفکر بسیجی را در ادرات و ارگان های دولتی خود ایجاد کند.»
به گفته سعید جلیلی برای حل مشکل ایران دولت باید "حفره‌هايی که موجب فساد می شود را ببند"، اضافه کرد: «بايد بیت‌المال به تساوی در بین مردم کشور توزیع شود و توزیع بیت‌المال باید با یک مدیریت انقلابی صورت گیرد.»

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر